Srbija i Balkan

Vučić sa El Sisijem u Egiptu: Najavljene vežbe srpske i egipatske vojske

"Veoma brzo imaćemo zajedničke vežbe srpske i egipatske armije, pre svega naših specijalnih jedinica", rekao je Vučić
Vučić sa El Sisijem u Egiptu: Najavljene vežbe srpske i egipatske vojske© FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

Danas smo istakli zajedničko mišljenje Srbije i Egipta da je mir u svetu najvažniji, sa El Sisijem sam razgovarao o svim vidovima saradnje, a imaćemo i zajedničke vežbe dve armije, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Egiptom u Kairu i dodao da je mali je broj zemalja koje smeju da pozovu na mir, a ne na poraz jedne od strana.

Kaže da je zato zahvalan predsedniku Sisiju na mudrim rečima i po pitanju ukrajinske krize i sukoba, ali i po drugim pitanjima u svetu koja su goruća.

Dodao je da su razgovarali o svim geopolitičkim pitanjima i svim konkretnim vidovima saradnje - od poljoprivrede do vojno-tehničke saradnje. 

"Veoma brzo imaćemo zajedničke vežbe srpske i egipatske armije, pre svega naših specijalnih jedinica", rekao je Vučić i dodao da želi da izrazi divljenje za način na koji el Sisi vodi zemlju, posebno imajući i vidu okruženje u kojem se nalaze.

Dodao je da će Sporazum o slobodnoj trgovini omogućiti da brže "razvijamo trgovinske odnose, kao i između naših industrija, a u budućnosti će Srbija i Egipat postići još mnogo više nego do sada".

On je nakon potpisivanja niza sporazuma sa Egiptom rekao i da će nastojati da se srpski investitori dovedu u Egipat, kao i da su egipatski investitori dobrodošli u Srbiju, ali i da veruje da u pojedinim oblastima može da se uradi mnogo toga po pitanju zajedničke proizvodnje čime bismo zapošljavali ljude.

"Verujem da sporazum i memorandum vezan za prava rada, radnika, razmeni radne snage, koji je danas potpisan, može mnogo da donese obema zemljama po pitanju kvalifikacija, ali i dobijanja posla koji su od interesa za obe zemlje", rekao je Vučić.

Istakao je da će na političkom planu Srbija i Egipat održavati stalne konsultacije o različitim pitanjima kako bi se pomagali na forumima, zastupajući slične ili istovetne interese, rekao je Vučić.

On je rekao da je sinoć razgovarao sa egipatskim ministrom investicija i trgovine, da će imati mnogo sastanaka u Arapskoj ligi, od premijera i ministara, predstavnika parlamenta.

"Želim da vam kažem predsedniče Sisi da vam se divim na načinu na koji vodite zemlju posebno imajući u vidu okruženje - Sudan, Libiju, prisustvo Huta, Siriju i sve probleme u Gazi, Liban. Plus devet miliona izbeglica, a da toliko gradite u zemlji i pravite novi glavni grad i severnu obalu Egipta. To zaslužuje posebno poštovanje i srećan sam što sam mnogo toga naučio od vas. Želim da se tako razvija i moja Srbija", rekao je Vučić.

On je naglasio da će Egipat u Srbiji uvek imati pouzdanog i lojalnog prijatelja, kao i da se raduje poseti egipatskih ministara Srbiji.

"Verujem da ćete i moj poziv prihvatiti i doći ponovo u Srbiju. Neka živi prijateljstvo Egipta i Srbije", zaključio je Vučić.

Istakao je da smo uspeli posle 2022. godine i uspostavljanja zajedničke deklaracije o strateškom partnerstvu da danas budu potpisani važni dokumenti, ukupno 10.412 tarifnih linija za Srbiju i 6.075 tarifnih linija za Egipat.

El Sisi: Podržavamo Otvoreni Balkan

Predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi izjavio je danas da je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u Kairu razgovarao o političkim i ekonomskim temama, dodajući da je istaknuta uloga Srbije u jačanju saradnje i stablnosti u regionu.

El Sisi je rekao i da Egipat podržava primenu inicijative Otvoreni Balkan i želi da se zemlje tog regiona zbliže i da ojača regionalna stabilnost.

"Došli ste ovde sa svojom delegacijom i ovo je prva poseta te vrste za 15 godina", rekao je El Sisi na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem.

On je podsetio na saradnju dve zemlje u okviru Pokreta nesvrstanih, ističući da Egipat visoko ceni tradiciju i istoriju srpskog naroda.

"Unapred se radujemo razmeni iskustva i stručnosti za jačanje mira i stablinosti u regionu i svetu. Zalaganja koja smo danas pokazali i predsednik Vučić i ja potvrđuje naše zajedničko stremljenje da nastavimo sa zamajcem koji svedoči našim bilateralnim odnosima posle moje posete vašoj prijateljskoj zemlji 2022. godine pri čemu gostoprimstvo koje ste mi pokazali i ciljevi koje smo postigli posle te moje posete u različitim oblastima od politike, vojne oblasti, ekonomije, oslikvaju naša zajednička uverenja za zajednickim temeljima u cilju obihvatnog razvoja odnosa Srbije i Egipta", rekao je El Sisi.

On je rekao da su se tokom današnjih sastanaka saglasili o značaju jačanja saradnje u nauci, zatim i kroz Sporazum o slobodnoj trgovini što će ojačati trgovnsku saradnju dveju zemalja.

"Imamo komitete za ekonomsku i vojnu saradnju što će dodatno ojačati saradnju naročito kada je reč o investicijama u poljoprivredi, turizmu, informacionim i telekomunikacionim tehnologijama", rekao je predsednik Egipta.

image