Srbija i Balkan

Vojnici Srbije uvežbavaju upotrebu borbenih vozila u mirovnim misijama: Miloš M-16 na testu

"Miloš M-16" je višenamensko oklopno borbeno vozilo točkaš pogona 4x4 sa daljinski upravljivom borbenom stanicom sa mitraljezom 12,7 milimetara za dejstvo danju i noću
Vojnici Srbije uvežbavaju upotrebu borbenih vozila u mirovnim misijama: Miloš M-16 na testu© Vojska Srbije

Vojska Srbije uvežbava korišćenje oklopnih vozila "miloš M-16" u bazi "Jug" i na poligonu Borovac kod Bujanovca, kako bi se potencijalno pripremili za njihovu upotrebu u mirovnoj misiji UN u Libanu, javlja portal Balkanska bezbednosna mreža.

Upotreba tih vozila unapredila bi mobilnost i zaštitu kontigenta srpskih mirovnjaka koji u misiji na području južnog Libana koriste stara oklopna i terenska vozila nasleđena od JNA.

Kako je objavljeno na sajtu VS, obuka se izvodi na "višenamenskim vozilima točkašima "miloš", koja će u perspektivi koristiti kontingent VS prilikom realizacije zadataka u mirovnoj operaciji UN u Libanu".

Uvežbavano je savladavanje prepreka, upravljanje na teško prohodnom terenu, održavanje, uklanjanje kvarova, rukovanje naoružanjem i izvršavanje vatrenih i taktičkih zadataka.

Slanje oklopnih vozila "miloš M-16" u Liban, prvi je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Nišu 14. februara kada je tokom obilaska naoružanja Vojske Srbije, rekao načelniku Generalštaba Milanu Mojsiloviću da za Liban pošalje "šest plus šest" oklopnih vozila "miloš".

"Miloš M-16" je višenamensko oklopno borbeno vozilo točkaš pogona 4x4 sa daljinski upravljivom borbenom stanicom sa mitraljezom 12,7 milimetara za dejstvo danju i noću.

Pokreće ga američki dizel motor "kumins ISB 300" od trista konjskih snaga sa automatskim menjačem Alison 3500 SP.

Vojska Srbije učestvuje u mirovnoj misiji UNIFIL od decembra 2010. godine. Prvo je upućen jedan pešadijski vod, a kasnije je povećan broj ljudi i jedinica, pa danas VS u Libanu ima štabne oficire, jednu pešadijsku četu u sastavu španskog kontigenta mirovnih snaga, kao i vod za zaštitu snaga koji čuva komandu italijanskog kontigenta u Libanu.

Srpski mirovnjaci u Libanu od oklopnih vozila imaju VPB M-86 (vozilo policijsko borbeno) koje potiče još iz vremena JNA i ima oklop koji štiti posadu od dejstva lakog pešadijskog naoružanja.

Od terenskih vozila, VS u toj misiji koristi popularni terenac puh, takođe nasleđen od JNA, s tim da je urađen kompletan remont vozila pre slanja u Liban. Puh nije oklopljen, ali ima odlične vozne karakteristike na terenu.

Oklopno vozilo "miloš" ima, po navodima proizvođača, odlične vozne karakteristike i visok nivo oklopne zaštite koja posadu štiti od dejstva vatre iz pištolja, pušaka, mitraljeza i snajpera, kao i nagaznih mina i improvizovanih eksplozivnih naprava.

Osim VS, korisnici ovog vozila su i MUP Srbije, Nacionalna garda Kipra i Žandarmerija Senegala.

image