Srbija i Balkan

Vesić preporučio skraćenje radnog vremena zbog vrućine, sindikat pita: Zašto samo preporuka?

Prema navodima iz smernica, opasnost se vezuje uz 36 stepeni, ali nigde nije pojašnjeno na kojoj to temperaturi rad mora da se prekine jer je tu u igri previše faktora - od strujanja i vlažnosti vazduha do težine posla i zdravlja konkretne osobe
Vesić preporučio skraćenje radnog vremena zbog vrućine, sindikat pita: Zašto samo preporuka?© TANJUG/ Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture/ Goran Srdanov

Povodom preporuke ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića datoj poslodavcima, da organizuju drugačije radno vreme, tako da između 11 i 16 sati radnici na otvorenom ne rade uopšte ili rade u zatvorenim delovima zgrade, eventualno u zgradama koje se nalaze u senci, danas se oglasio Sindikat "Solidarnost" koji smatra da to ne treba da ostane na preporuci već zakonskoj obavezi.

Vesić je danas u poseti radnicima "Beograda na vodi" ujedno poručio da radno vreme treba da organizuju tako da ono počne ranije ujutru, a završi se kasnije uveče, kao i da se, gde god je moguće, organizuje treća smena, kao što je to slučaj na projektu izgradnje nacionalnog stadiona.

"Biće ekstremno visoke temperature, na koje nismo navikli i ljude treba zaštititi. Građevinska sezona je tokom leta, mora da se radi, ali radno vreme treba da počne ranije, čim svane, treba praviti pauze tokom dana i raditi što kasnije uveče, po mogućstvu uz smene tokom noći. To je moja molba svim poslodavcima. Da vodimo računa jedni o drugima i da zajedno gradimo Srbiju", istakao je Vesić, koji je doneo doručak i osveženje radnicima i doručkovao sa njima.

Miloš Baković Jadžić, portparol "Solidarnosti", navodi da je problem to što i ono što jeste definisano – često se ne poštuje.

"Mnogi poslodavci ne donose ili ne poštuju Akt o proceni rizika, a tu bi trebalo da se popišu mere koje će preduprediti toplotni stres ili udar kod ljudi", istakao je on.

Podsetio je da je Uprava za bezbednost i zdravlje na radu objavila odavno Smernice za rad na otvorenom pri visokim temperaturama, kao i da je još 2007. godine Vlada donosila preporuke.

"Međutim, prema navodima iz smernica, opasnost se vezuje uz 36 stepeni, ali nigde nije pojašnjeno na kojoj to temperaturi rad mora da se prekine jer je tu u igri previše faktora - od strujanja i vlažnosti vazduha do težine posla i zdravlja konkretne osobe", ukazao je Baković Jadžić, prenose agencije.

On pita zbog čega se jednostavno ne dopuni Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu odredbom u kojoj obavezujemo poslodavca na obustavu rada, barem na otvorenom, u slučaju ekstremno visokih temperatura ili makar skraćenog radnog vremena.

Miloš Baković Jadžić dodaje da je problem i to što nema ko da kontroliše preporuke koje nisu obavezujuće.

image