Srbija i Balkan

Vučić: Sa Egiptom saradnja i na vojnom nivou, uskoro afrička i azijska turneja

Vučić je dodao da su Azija i Afrika kontinenti koji najbrže rastu i istakao da se nada da će Srbija da se pripremi za sve što sledi, jer, kako kaže, predstoji burna jesen na svetskom nivou.
Vučić: Sa Egiptom saradnja i na vojnom nivou, uskoro afrička i azijska turneja© TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bg

Predsednik Aleksandar Vučića izjavio je danas u Kairu da je sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom Al Sisijem razgovarao o svim važnim geopolitičkim pitanjima, ali i o najkonkretnijoj bilateralnoj saradnji između dve zemlje, kao i da je posebno važno što je dogovorena saradnja na vojnom nivou.

Takođe, on je najavio da će gledati da od jeseni krene na jednu veću afričku i azijsku turneju i istakao da o značaju ovog dela sveta govori i to što su predsednik Rusije Vladimir Putin, kineski predsednik Si Đinping i japanski premijer nedavno posetili sedište Arapske lige koje se nalazi u Egiptu.

Na pitanje o važnosti posete Egiptu, rekao da Srbija radi zajedno sa Mađarima, da za sada sa tom zemljom imamo tri zajednička predstavništva u svetu, pre svega zbog smanjenja troškova, kao i da se dogovorio sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom da dve zemlje pokriju 80 do 90 odsto Afrike diplomatskim predstavništvima što zajedničkim što individualnim, kao i da osnuju zajedničko spoljno-trgovinsko predstavništvo.

"Mi odavde uvozimo kalcijum, fosfat, najveći deo našeg izvoza odnosi se na duvan, kako se to kaže i cigarete Filip Moris su uglavnom najveći izvoznik u Egipat. To će sve na nivou ove godine biti nešto više, oko 120, možda 130 miliona evra, ali to nije dovoljno i mi verujemo da možemo da idemo i na 500 miliona, samo je važno da vidimo, da prvo mi povećamo svoje mogućnosti i kapacitete za izvoz", rekao je Vučić novinarima.

On je rekao i da postoji prilika za izvoz mesa, da bi ono moglo u neograničenim količinama da se izvozi, ali da je problem u Srbiji što ljudi neće da se bave stočarstvom tako da će morati da se daju mnogo veće subvencije za stočarstvo.

On je dodao da imamo velike prilike i da je posle Kine ugovor o slobodnoj trgovini sa Egiptom veliki amanet ljudima koji znaju i koji žele da razvijaju posao.

"Sa nama je 40 kompanija došlo ovde i one će imati danas i sutra sastanke i verujem da ćemo uspeti da napravimo za budućnost nešto više nego što je to bio slučaj do sada", rekao je Vučić.

O razgovorima sa Sisijem

"Razgovarali smo o svim važnim geopolitičkim pitanjima, ali najkonkretnije o saradnji Srbije i Egipta. Dogovarali smo kako da povećamo trgovinsku razmenu, potvrdili da imamo zajedničke stavove po važnim geopolitičkim pitanjima", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se nalazi u Egiptu.

"Ono što je bitno, to je da smo dogovorili i saradnju na vojnom nivou, vojnotehničkom, vojnoekonomskom, ali i u pitanju prenosa tehnologije sarađivaćemo istovremeno, kao i vojno-vojnom nivou", rekao je Vučić novinarima.

Dodao je da je važan Sporazum o slobodnoj trgovini, po kojem 33,5 odsto srpskih proizvoda ćemo moći da izvozimo u Egipat bez carine, kao i 87 odsto poljoprivrednih značajno liberalizovano.

"Ukupno preko 10.400 tarifnih brojeva, za egipatske proizvode mi smo obezbedili 6.075 tarifnih linija za proizvode koje mogu da izvoze u Srbiju bez ikakvih carina", rekao je Vučić.

Vučić se prethodno sastao sa generalnim sekretarom Arapske lige Ahmedom Abdulom Geitom  a koji je razgovarao o najvažnijim globalnim pitanjima kao i o mogućnostima za saradnju.

"Razgovarali smo i o mogućnostima za saradnju sa ovom uglednom organizacijom, koja svojom snagom i ozbiljnošću predstavlja izuzetno značajan faktor u međunarodnim odnosima", napisao je Vučić.

Posebno je zahvalio predstavnicima Arapske lige, što, kako kaže, pokazuje kakav je odnos Srbije prema 22 članice Arapske lige i obrnuto.

Vučić je dodao da su Azija i Afrika kontinenti koji najbrže rastu i istakao da se nada da će Srbija da se pripremi za sve što sledi, jer, kako kaže, predstoji burna jesen na svetskom nivou.

"Videli ste da su Si i Putin dolazili ovde i uvideli značaj arapskog sveta", dodao je on.

Prethodno je Vučić rekao da je sa predsednikom Egipta složio da je mir u svetu najvažniji, i da je predsednikom Egipta razgovarao o svim vidovima saradnje, i da će uskoro biti održane zajedničke vežbe dve armije.

U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Egipta Abdela Fataha el Sisija danas je u Kairu potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između dve zemlje.

Sporazum o slobodnoj trgovini potpisali su ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović i ministar za investicije i spoljnu trgovinu Egipta Hasan el Hatib.

Nakon dve godine pregovora, Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Egipta obuhvatiće više od 16.000 proizvoda koji će se izvoziti i uvoziti u Srbiji i Egipat.

image