Srbija i Balkan

Vučić: Jasno odakle vetrovi duvaju, ali mora se izbeći sukob

Mirno sam reagovao ne optužujući nikog i rekao da niko od nas na kugli zemaljskoj ne može da donosi odluke, samo Bog, izjavio je predsednik Srbije komentarišući tekst Munire Subašić pod naslovom "Neka su Vučićeva deca živa i sretna, a on neka očekuje od Alaha kaznu"
Vučić: Jasno odakle vetrovi duvaju, ali mora se izbeći sukob© FOTO TANJUG/ PREDSEDNIŠTVO SRBIJE

Ne možemo ni da zamislimo kakva bi bila hajka da je neko iz Srbije za nekog od predstavnika druge države rekao 'molim Boga da ih kazne', rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarišući tekst Munire Subašić iz Majki Srebrenice za list "Danas", pod naslovom "Neka su Vučićeva deca živa i sretna, a on neka očekuje od Alaha kaznu".

"Mirno sam reagovao ne optužujući nikog i rekao da niko od nas na kugli zemaljskoj, ni ja ni Munira, niko ne može da donosi odluke, samo Bog", dodao je predsednik Srbije koji je izjavu za novinare dao nakon zvaničnih sastanaka koje je imao u Egiptu.

Iznenadio me govor Bećirovića, Helez živi u komentarima svojih obožavalaca

Govoreći o reakciji medija u regionu na njegovo jučerašnje obraćanje naciji, u kojima, kako kaže, nisu tačno preneli njegove reči, te izvukli iz konteksta kako je direktno prozvao BiH. Kaže da su izmišljali njegove reči i da nije rekao BiH već da više zemalja zajedno pokušava da iskoristi situaciju u Ukrajini ne bi li uvukli NATO protiv Srbije i ne bi li kažnjavali Srbiju.

"U zagrebačkim medijima je to 'neprepričljiva konferencija', ali opet nisu pustili šta sam rekao. Podgorički mediji ništa... Ali kad se pojavi njihovo saopštenje onda ga pustite u celini. Pa onda objavite i izjavu gospođe Subašić da vidite kako je plemenita", kazao je on.

Na izjave da njegovog sina Danila "treba tuširati uranijumom" kaže da su se mnoge organizacije i udruženja oglasile i stale u odbranu onih koji sramno napadaju Vučića i njegovu porodicu, što mu nikako nije jasno.

Srpski predsednik je dodao da Srbija mora da bude veoma oprezna i da mora da izbegne sukobe jer mir, kako je rekao, radi u korist svih, ali najviše u korist Srbije i njenih građana. On je to izjavio komentarišući govor predsedavajućeg Predsedništva BiH Denisa Bećirovića na komemoraciji u Srebrenici. 

Vučić je to rekao da ga je njegov govor iznenadio, ali da je sasvim jasno odakle vetrovi duvaju.

"Da deset puta govorite o velikosrpskoj državnoj politici, velikosrpskim protagonistima. Pričate gluposti o Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, pojma nemajući šta je pisalo u Memorandumu", rekao je Vučić.

Dodao je i da kada se čitaju izjave ministra odbrane BiH Zukana Heleza vidi se da su u pitanju izjave osobe koja, kako je rekao, "živi u komentarima svojih obožavalaca i koja pojma nema sa realnošću".

"Sa nekim ko misli da je penzija u Srbiji 190 evra, ko misli da je plata u Srbiji 400 evra. Zato što čitaju te komentare na svojim portalima. Oni ne znaju koliko smo autoputeva uradili, zato što im je najlakše da sebe lažu. Misle da sam držao snajper, a ja ga u životu nisam uzeo. Dok opet neka nova laž ne zaživi u narednih 10-12 godina", rekao je Vučić.

Svi se naoružavaju

On je napomenuo i da se u svetu svi naoružavaju i da ne može nikoga da kritikuje zbog toga, kao i da se Srbija naoružava, jer, kako je rekao, ne može da čeka da je neko zgazi.

Vučić je na pitanje novinara da je Slovenija najavila da kupuje dodatnu vojnu opremu i da se naoružava, a u hrvatskim medijima se izražava zabrinutost, jer se njihove komšije naoružavaju i navodi da kupuju francuske haubice i raketne sisteme, da troše milione evra, kaže da svi to rade i da ne zna zašto su zabrinuti kada su članica NATO i jedni i drugi.

"Valjda treba da budu srećni. Svi to rade. Šta očekujete drugo. Svi se naoružavaju i svi se opremaju. Ništa ne ide na svetskom tržištu kao alva, baš ništa kao što ide oružje i municija. Ne možete da proizvedete, šta god da proizvedete istog sekunda, samo stavite štanbilj i ode", rekao je Vučić.

On je dodao da ne možete da proizvedete, koliko može da se proda.

"Skupo je i zato što firme moraju da prave velike profite. Tako da nije to lako proizvesti, mnogo je teško i komplikovano. Zato se mi mučimo, ali kao što vidite i dalje uspevamo da proizvodimo, da budemo proporcionalno svojoj veličini jedna, ne mala sila u proizvodnji makar municije", rekao je Vučić.

Što se oružja tiče, Vučić dodaje da, proizvodimo neke složene sisteme, koji nisu beznačajni, ali još smo daleko od onoga što bi želeo da vidi.

"Kako da kritikujem ove što se naoružavaju, pa nemam koga da kritikujem. Oni se naoružavaju, mi se naoružavamo, svi se naoružavaju. Šta misle da čekamo? Da čekam da nas neko zgazi, pa će sutra da izmisle neki razlog, a prošli put su izmislili humanitarnu katastrofu", rekao je Vučić i dodao da su razlozi koje su navodili za agresiju na Srbiju bili više nego parodija, ali i tragedija za nas, kao manje i slabije, jer kada je neko jači može da izmisli bilo koji razlog.

Dok se priča o Velikoj Srbiji, neki su formirali veliku Nezavisnu državu Hrvatsku

On je rekao i da neki iz regiona koji stalno postavljaju pitanja o Velikoj Srbiji su posle Prvog svetskog rata u kome je Srbija izgubila 28 do 29 odsto stanovništva od država koje su učestvovale u austrijskim formacijama i u napadu i na našu zemlju postale sile pobednice. A zahvaljujući Srbiji dobile široku autonomiju u okviru Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca a kasnije i Kraljevine Jugoslavije.

Vučić je rekao koliko mu je teško da održi i priču o Otvorenom Balkanu koju je podržao i egipatski predsednik El Sisi i video njen značaj za razliku od mnogih iz regiona, ali i da je za odgovor na to pitanje neophodno razumeti kako su neki dobili svoje države.

Naveo je i da su svojevremeno, dok se priča o Velikoj Srbiji, neki formirali veliku Nezavisnu državu Hrvatsku i uzeli ne samo celu Bosnu i Hercegovinu, već i ceo Srem, do Zemuna.

"A nikad niko nije pomenuo Veliku Hrvatsku", rekao je Vučić i dodao da su se svi oni otcepili od Jugoslavije i da su samo Srbi želeli da žive u jednoj državi, a onda su za sve krivi.

image