Srbija i Balkan

Toplotni talas se nastavlja: Gde će se zadržati tropske temperature?

Kada je biometeorološka prognoza u pitanju, naročit oprez se preporučuje kardiovaskularnim bolesnicima
Toplotni talas se nastavlja: Gde će se zadržati tropske temperature?© TANJUG/ JOVANA KULAŠEVIĆ

U Srbiji će sutra biti sunčano i veoma toplo, sa maksimalnim temperaturama od 36 do 40 stepeni, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Kako se najavljuje, samo se u popodnevnim satima ponegde očekuju kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom, uz lokalni razvoj oblačnosti na severu, zapadu i jugozapadu zemlje.

Duvaće slab i umeren vetar, južni i jugoistočni, posle podne i uveče u Vojvodini slab severozapadni.

Jutarnja temperatura kretaće se od 17 stepeni na krajnjem jugoistoku Srbije do 27 stepeni u Beogradu, a najviša dnevna biće 36 do 40 stepeni.

U Beogradu će biti pretežno sunčano i veoma toplo.

Duvaće slab i umeren vetar, pre podne jugoistočni, posle podne i uveče severozapadni.

Jutarnja temperatura će se kretati od 24 stepena do 27, maksimalna dnevna biće oko 39 stepeni.

U Srbiji će se veoma toplo vreme zadržati sve do kraja sedmice ali i početkom sledeće nedelje, kada će najviša dnevna temperatura u većini mesta biti od 35 do 40 stepeni. Prisutne će biti i tropske noći u urbanim sredinama.

Manji pad temperature očekuje se u drugoj polovini sledeće sedmice, i to prvo u severnim, zapadnim i centralnim predelima Srbije, ali će se i dalje zadržati veoma toplo vreme, a uz lokalni razvoj oblačnosti očekuje se i izolovana pojava pljuskova sa grmljavinom.

Kada je biometeorološka prognoza u pitanju, naročit oprez se preporučuje kardiovaskularnim bolesnicima.

Meteoropatske reakcije mogu biti izražene u vidu malaksalosti i glavobolje. U najtoplijem delu dana svima se savetuje izbegavanje dužeg boravka na otvorenom, kao i adekvatna zaštita od sunca.

image