Srbija i Balkan

Crveni meteo-alarm: U Ćupriji 41 stepen, u Smederevskoj Palanci i Velikom Gradištu 40 stepeni

Jutros oko 10 časova subjektivni osećaj toplote u Valjevu iznosio je čak 37 stepeni
Crveni meteo-alarm: U Ćupriji 41 stepen,  u Smederevskoj Palanci i Velikom Gradištu 40 stepeni© FOTO TANJUG/ JOVANA KULAŠEVIĆ

U celoj zemlji na snazi je crveni meteo-alarm, koji označava vrlo opasno vreme.

Vrelina nije popuštala ni u ranim večernjim satima, pa je tako u 19 sati u Smederevskoj Palanci izmereno 39 stepeni, dok je u Beogradu subjektivni osećaj bio da je 40 stepeni, iako je bilo 36, pokazuju podaci Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).  

U Ćupriji je u 19 sati bilo 38 stepeni, stepen niže izmeren je u Velikom Gradištu, dok je u Somboru, Zrenjaninu, Kikindi, Kruševcu, Nišu i Zaječaru bilo 36 stepeni.

U 16 časova je najtoplije bilo u Ćupriji gde je u hladu izmeren 41 stepen, dok je u Smederevskoj Palanci i Velikom Gradištu živa u termometru dosegla 40. podeok. 

U čak šest gradova u 16 sati bilo je 39 stepeni: Kragujevcu, Negotinu, Kraljevu, Nišu, Leskovcu i Zaječaru. U Beogradu za stepen niže, kao i u Kruševcu, Novom Sadu, Kikindi i Bačkom Karlovcu.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) saopštio je da se na jugozapadu i jugu Srbije očekuje retka pojava pljuskova s grmljavinom.

RHMZ je ranije u toku dana upozorio da će se veoma izražen toplotni talas, uz deficit padavina, nastaviti i u prvoj polovini sledeće sedmice, kada će u većini mesta maksimalne temperature biti u intervalu od 35 do 40 stepeni i uz tropske noći u urbanim sredinama.

Temperatura raste iz časa u čas i već je u 14 sati dostigla današnji prognozirani maksimum od 40 stepeni u Ćupriji. Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u Smederevskoj Palanci i Velikom Gradištu izmereno je 39 stepeni.

U Bačkom Karlovcu, Kragujevcu, Negotinu, Kraljevu, Kruševcu, Nišu, Leskovcu i Zaječaru živa u termometru pokazuje 38 stepeni.

Temperatura u Beogradu, Valjevu i Vranju iznosi 36 stepeni. Na Kopaoniku je i dalje najsvežije sa 26 stepeni.

U 13 časova najtoplije je, takođe bilo u Ćupriji, gde je izmereno 39 stepeni, dok je temperatura u tri grada - Smederevskoj Palanci, Velikom Gradištu i Kragujevcu dostigla 38. podeok na termometru.

Temperatura od 37 stepeni izmerena je u Bačkom Karlovcu, Kuršumliji, Kruševcu, Nišu, Leskovcu i Zaječaru.

Stepen manje je u Kraljevu, dok je u srpskoj prestonici zabeleženo 35 stepeni. Na Kopaoniku je i dalje najprijatnije na 25 stepeni.

U podne najtoplije u Smederevskoj Palanci sa 38 stepeni. Stepen manje izmereno je u Velikom Gradištu, Ćupriji i Kruševcu, pokazuju podaci Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

U 12 sati, 36 stepeni zabeleženo je u Bačkom Karlovcu, Kragujevcu, Negotinu, Nišu, Leskovcu i Zaječaru.

Kopaonik sa 24 stepena najprijatniji je trenutno, dok se Sjenica "ugrejala" na 30 stepeni.

Živa na termometru u 11 sati već je dostigla 36 stepeni u Smederevskoj Palanci i Ćupriji.

U Kikindi, Bačkom Karlovcu, Kragujevcu, Velikom Gradištu i Kruševcu zabeležen je stepen manje.

U Nišu i Zrenjaninu je 34, a u Beogradu 33 stepena, dok je najprijatnije na Kopaoniku, gde je izmereno 24 stepena.

Smederevska Palanka najtoplija je u 10 sati sa temperaturom od 34 stepeni.

U Bačkom Karlovcu, Beogradu, Kragujevcu, Velikom Gradištu, Kruševcu, Ćupriji i Nišu u isto vreme izmereno je 33 stepena.

I dalje je "najsvežije" u Sjenici na "prijatnih" 27 stepeni.

U 9 sati najtopliji su Beograd i Zrenjanin, gde je živa u termometru dostigla 32 podeok.

Stepen manje izmereno je u Bačkom Karlovcu, Valjevu, Smederevskoj Palanci i Ćupriji. 

Najprijatnije se diše na Kopaoniku i Sjenici, gde je izmereno 22 stepena Celzijusa.

U Srbiji je u 8 sati jutros najtoplija opet bila srpska prestonica sa temperaturom 31 stepen Celzijusa, pokazuju podaci RHMZ. 

U Zrenjaninu, Kikindi, Kragujevcu, Smederevskoj Palanci bilo je 29 stepeni, a u Novom Sadu, Loznici, Valjevu i Ćupriji 28 stepeni Celzijusa.

Najsvežije je bilo u Sjenici, gde je izmereno 19 stepeni.

U Srbiji se toplotni talas nastavlja i danas, kao i početkom sledeće sedmice, i dalje sa maksimalnim temperaturama od 35 do 40 stepeni Celzijusa i uz tropske noći u urbanim sredinama.

Tokom noći temperatura u Vršcu nije se spustila ispod 32. 

Prema najavi meteorologa, u drugoj polovini sledeće sedmice, od 17. jula, očekuje se manji pad temperature i to prvo u severnim, zapadnim i centralnim predelima Srbije, ali će se i dalje zadržati veoma toplo vreme, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Uprkos manjem osveženju, velika je verovatnoća da će se i nadalje produžiti period sa tropskim danima, u većim urbanim sredinama i tropskim noćima, uz deficit padavina.

image