Srbija i Balkan

Vučić nastavlja sastanke u Egiptu: Sastao se sa poglavarom Koptske pravoslavne crkve

Predsednik Srbije je rekao novinarima da ima 15 miliona pravoslavnih vernika u Egiptu, koji žive u miru i slozi sa 90 miliona muslimana
Vučić nastavlja sastanke u Egiptu: Sastao se sa poglavarom Koptske pravoslavne crkve© FOTO TANJUG/ PREDSEDNIŠTVO SRBIJE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavlja danas zvaničnu posetu Egiptu sastancima sa egipatskim zvaničnicima, nakon čega će učestvovati na Egipatsko-srpskom poslovnom forumu, koji će okupiti veliki broj srpskih i egipatskih privrednika.

Drugog dana posete predsednik Vučić se sastao sa poglavarom Koptske pravoslavne crkve i patrijarhom Aleksandrijskim Tavadrosom II.

Vučić je rekao novinarima da ima 15 miliona pravoslavnih vernika u Egiptu, koji žive u miru i slozi sa 90 miliona muslimana.

"Razgovarali smo o saradnji i odnosu između svih pravoslavnih crkava i o tome kako bi trebalo da postoji jedan, jedinstveni, pravoslavni napor i poziv za mir. Ja sam ukazao na aktivnosti srpskog patrijarha Porfirija i Srpske crkve. Videli ste kako su se oni setili Svetog Save i njegove uloge", rekao je Vučić.

Kaže da je u svakom slučaju imao lep razgovor u kojem smo mogli da naučimo više o istoriji Koptske pravoslavne crkve i pravimo novo prijateljstvo.

Tom prilikom, Vučić se upisao i u knjigu počasnih gostiju.

Vučić će potom posetiti Novu administrativnu prestonicu i sastaće se sa predsednikom Vlade Egipta Mostafom Madbulijem, kao i sa predsednikom Parlamenta Arapske Republike Egipat Hanafijem Ali Gebelijem.

Zatim će se obratiti na Egipatsko-srpskom poslovnom forumu, na kojem će učestvovati 87 kompanija, od čega je 39 naših, a 48 egipatskih.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS) lane je ukupna spoljnotrgovinska razmena sa Egiptom iznosila 88,3 miliona dolara.

Prvog dana posete Vučić je u Kairu razgovarao sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom Al Sisijem o svim važnim geopolitičkim pitanjima, ali i o najkonkretnijoj bilateralnoj saradnji između dve zemlje, a posebno važnim je ocenio to što je dogovorena saradnja na vojnom nivou.

image