Srbija i Balkan

Severna Mitrovica: Odličan odziv budućih brucoša

Univerzitet u Prištini sastoji se od Prirodno-matematičkog, Pravnog, Filozofskog, Ekonomskog, Učiteljskog, Medicinskog, Poljoprivrednog fakulteta, Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje i Fakulteta tehničkih nauka
Severna Mitrovica: Odličan odziv budućih brucošaGetty © NurPhoto / Contributor

Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici zadovoljan je odzivom svršenih srednjoškolaca i nakon prvog upisnog roka u junu mesecu beleži trend porasta interesovanja i broja studenata, uprkos situaciji na severu KiM u protekloj godini.

Prorektor za nastavu i studentska pitanja Vladimir Boranijašević podseća da je taj univerzitet jedan od državnih univerziteta Republike Srbije, pod kojim funkcioniše 10 fakulteta u Severnoj Mitrovici, Leposaviću i Lešku.

"Ukupno je akreditovanih 103 studijskih programa, na svim fakultetima i svim nivoima studija. Naš univerzitet izdvaja kvalitetan kadar i nastavnici, konkurentni i moderni studijski programi, naše toplo gostoprimstvo i idealni uslovi za boravak i studiranje na našem kampusu", kaže Boranijašević.

"Veliki broj kandidata se prijavio za skoro sve studijske programe. Nadamo se da će svi kandidati koji su polagali prijemni ispit i upisati studijske programe našeg fakulteta, ostati u Kosovskoj Mitrovici i ostati u našoj sredini", poručuje on.

Univerzitet u Prištini sastoji se od Prirodno-matematičkog, Pravnog, Filozofskog, Ekonomskog, Učiteljskog, Medicinskog, Poljoprivrednog fakulteta, Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje i Fakulteta tehničkih nauka, a ove školske godine pojedine Katedre privukle su dosta srednjoškolaca koji su nakon polaganja prijemnog ispita postali brucoši na nekoj od ovih visokoškolskih ustanova.

Dekan Ekonomskog fakulteta Tanja Vujović ističe da je ustanova, na čijem je čelu, sa dugom tradicijom i mnogim generacijama akademskih građana.

"Osnovani smo još davne 1961. godine i ova je već 64. generacija studenata koju upisujemo. Mogu da kažem da smo zadovoljni upisom, s obzirom na opštu situaciju, interesovanje je veće nego prošle godine. Možda je to i rezultat ozbiljne kampanje koji smo vodili", kaže Vujovićeva.

Ta kampanja, kako objašnjava, podrazumevala je obilazak srednjih škola na teritoriji Kosova i Metohije i dobar deo škola u Centralnoj Srbiji, odnosno mesta koja gravitiraju oko fakulteta.

"Možemo da kažemo da smo zadovoljni interesovanjem. Za naš fakultet, inače na osnovnim akademskim studijama, akreditovan je jedan studijski program, posebna ekonomija, gde se studenti nakon druge godine odlučuju za jedan od modula, finansije, bankarstvo i računovodstvo ili marketing i menadžment. Tako da će studenti tek posle druge godine da se opredele za modul, ka kome imaju više interesovanja i pretenzija", navodi ona.

Statistika koju je ovaj fakultet uradio, kaže Vujovićeva, obuhvata u svojoj analizi poslednjih 10 godina upisa, a pokazuje da trend i interesovanje varira od godine i dešavanja na KiM.

"U zavisnosti od situacija, znate da uvek se nekako nešto desi pred sam upis, ali ova godina iznenađujuće bila zaista dobra. To su uglavnom deca sa teritorije Kosova i Metohije, mada oko 20 posto studenata imamo i iz Raške, Aleksinca, Niša, Užica, Arilja i drugih mesta. Mogu da kažem da smo zadovoljni i kvalitetom studenata koji su imali 4,04 prosečenu ocenu kao srednjoškolci koji su konkurisali za naš fakultet. Tako da očekujemo jednu dobru generaciju koja će sigurno postići dobre rezultati", poručuje Vujovićeva.

Šef službe za studije i studentska pitanja Miloš Denović kaže da Prirodno-matematički fakultet nudi šest odseka koji su vrlo interesantni za studente i za svršene srednjoškolce.

"Što se tiče za zainteresovanosti svršenih srednjoškolaca, prethodnih godina ta zainteresovanost je najviše bila za informatiku, mada ni ostali odseci nisu imali manji broj interesovanja. Naravno, taj trend prati trend u centralnom delu Srbije. Tu mislim na fiziku i hemiju, i mogu slobodno da kažem da je ove godine interesovanje postoji za ta dva odseka, imajući u vidu da tu uvek postoji manji broj zainteresovanih studenata, ali možemo da kažemo da ove godine i tu imamo značajno povećanje", ističe on.

Svršeni srednjoškolci su zaista zainteresovani za PMF i postoji jedan kontinuitet u odnosu na prethodne školske godine, a Denović pojašnjava da u drugom upisnom roku dolazi još studenata koji su imali želju da probaju nešto drugo ili odu malo dalje.

"Najveći deo kapaciteta je popunjen, između 60-70 posto je popunjeno u prvom upisnom roku. To je dobro, zato što je to neki kontinuitet u odnosu na prethodne godine, jer postoji zainteresovanost studenata za druge fakultete i za druge univerzitete. U septembru će biti drugi upisni rok, i ovom prilikom pozivam sve zainteresovane svršene srednjoškolce koji nisu izabrali fakultet ili žele da studiraju više fakulteta da se prijave, da prate naš sajt i u datim terminima da se prijave za ovi upis na naš fakultet", kaže on.

Prema statistici, fakultet upisuju kako svršeni srednjoškolci sa teritorije KiM, tako i svršene srednjoškolce iz Centralne Srbije.

2Zaista, iz godine u godinu, imamo zainteresovane srednjoškolce koji se javljaju iz drugih regiona, kako iz regiona Centralne Srbije, tako iz regiona Zapadne Srbije i Istočne Srbije. Mogu da slobodno da kažem da je tu zainteresovanost svake godine konstantna. To je za nas mnogo bitno, zato što to pokazuje da smo mi konkurentni na tržištu u odnosu na ostale fakultete, odnosno univerzitete", poručuje Denović.

Severna Mitrovica i Leposavić poznati su kao studentski gradovi, upravo zbog dobrog Studentskog centra, koji se sastoji od šest domova u Severnoj Mitrovici, dva doma u Leposaviću i domom u Zvečanu i Blacu.

Domovi su opremljeni čitaonicama, TV-salama, bibliotekom, savremenim studentskim klubom, Studentskim internet centrom, teretanama i Studentskom poliklinikom, a oko 1.770 studenata godišnje ostvaruje pravo na njih. Pored domova, u sklopu Studentskog centra nalaze se i menze.

Značajna pažnja se posvećuje kulturi, sportu i rekreaciji studenata. Godišnje se prosečno organizuje stotinak kulturno-umetničkih, sportskih, turističkih i edukativnih programskih sadržaja, na kojima su gosti eminentna imena srpske i međunarodne kulturne scene.

Univerzitet u Prištini svojom istorijom i brojem studenata predstavlja najznačajniju visokoškolsku ustanovu na prostoru KiM i kao takva ima veoma važnu ulogu u sistemu visokoškolskog obrazovanja u Srbiji, sa značajnim uticajem na ekonomski, socijalni i kulturni razvoj, kao i razvoj društva u celini.

image