Srbija i Balkan

Dačić: BIA i MUP će nadzirati vehabije

Ministar unutrašnjih poslova kaže da nije utvrđeno da iza napada na izraelsku ambasadu stoji šira organizacija
Dačić: BIA i MUP će nadzirati vehabije© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Nije utvrđeno da je šira organizacija učestvovala u pripremi terorističkog napada u kome je teže povređen pripadnik Žandarmerije Miloš Jevremović ispred ambasade Izraela u Beogradu, istakao je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Dačić je novinarima rekao da je teško sprečiti pojedinačne akcije vehabija.

"Zato je bitno da postoji jedan stepen nadzora nad pripadnicima i aktivnostima vehabijskog pokreta. Bezbednosno-informativna agencija, čija je to primarna nadležnost, zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i drugim bezbednosnim službama baviće se time u narednom periodu", rekao je ministar policije.

Dodao je da je jedan od vođa vehabija, koji je u bekstvu na Kosovu i Metohiji, poručio da će se "Alah osvetiti našim najmilijima" – odnosno pripadnicima MUP-a i onima koji su učestvovali u hapšenjima.

"Tako da oni nesumnjivo predstavljaju pretnju. Oni predstavljaju pretnju najviše za Bošnjake, odnosno za one muslimane koji se ne slažu sa njihovim uverenjima i mi ćemo nastaviti dalje da ih pratimo", istakao je ministar unutrašnjih poslova.

Potpredsednik Vlade Srbije potvrdio je danas da je iz Severne Makedonije stigao telefonski zahtev za pomoć zbog velikog broja požara na teritoriji te zemlje.

"Nismo još dobili zvaničan poziv, ali smo telefonski razgovarali. Zatražili su iz Severne Makedonije da im pomognemo sa gašenjem požara. Ima takvih zahteva i iz Republike Srpske. Mislim da imamo dovoljno kapaciteta da u isto vreme pomognemo u dve države, u humanoj akciji gašenja požara", rekao je Dačić.

On je naglasio da će Srbija poslati helikoptere za gašenje požara, i dodao da ne želi da to bude ocenjeno kao "slanje helikoptera zbog ostvarivanja vojne dominacije".

Dačić se osvrnuo i na izveštaje da je tokom održavanja festivala Egzit preminuo jedan mladić, pa je naveo da MUP i dalje upozorava na veliki rizik od narkotika, posebno za mladu generaciju.

"Ja sam posetio Egzit, ima i drugih masovnih događaja ovog leta. Uloga policije je takva da moramo da obezbedimo, ne samo javni red i mir, već smo obezbedili i čamce za rečnu policiju u Novom Sadu, pošto je Novi Sad jedan od gradova gde je to zaista neophodno", rekao je Dačić i dodao da je već prve noći spašeno nekoliko ljudi koji su skočili sa mosta.

image