Srbija i Balkan

Kako da nas klima ohladi, a da ne eksplodira: Kada je treba isključiti i na koliko?

Majstori apeluju da je veoma važan servis klima-uređaja kako ne bi došlo do neželjenih posledica
Kako da nas klima ohladi, a da ne eksplodira: Kada je treba isključiti i na koliko?Getty © Witthaya Prasongsin

U Srbiji toplotni talas traje danima, jedva čekamo da uđemo u klimatizovanu prostoriju kako bismo se rashladili i pobegli od vrućine, a mnogi ne znaju da klima-uređaji mogu da naprave i štetu, jer mogu da se zapale, kao i da je njihov servis veoma važan.

Naš čitalac Goran nam je poslao fotografije njegove spoljne jedinice koja je eksplodirala.

Takođe, juče je izbio požar na Kanarevom brdu, koji je započeo na petom spratu kada se zapalila spoljašnja jedinica klima-uređaja na terasi. Vatra se brzo proširila na susedni stan, kao i na stan na šestom spratu.

Mi smo kontaktirali servise klima-uređaja i pitali ih – kako da nas klima ohladi, a da se ne dogodi neka neželjena situacija.

Majstori koji su nam se javili na telefon, iako su bili veoma zauzeti, rekli su nam da se nisu dosad susreli sa slučajem da se klima zapalila ili eksplodirala.

"Postoji ta mogućnost, moguće je da se kondenzator zapalio, a moguće je da su u pitanju loše instalacije", rekao je majstor Miša K. za RT Balkan i dodao da on dosad nije imao tih slučajeva.

Iz drugog servisa su nam rekli da je najvažnije redovno održavati klima-uređaje, kao i da je veoma važno ko ugrađuje klimu, da to treba da uradi uvek ovlašćeni servis, kao i stručni majstori.

Klima-uređaji, kako ističu, ako su pravilno odabrani, instalirani i održavani, prilikom hlađenja ne bi trebalo da naprave nikakav problem korisnicima.

"Klima može non-stop da radi, ali je ipak treba gasiti posle nekoliko sati rada, posebno ako se spoljna jedinica nalazi na sunčanoj strani", ističu iz servisa.

"Ako je klima-uređaj 12-ica, imate stan od 100 kvadrata, a temperaturu podešenu na 22-23 stepena, ona će raditi konstantno i biće opterećena", objašnjavaju.

Takođe, kažu i da je preporučena temperatura na koju treba podesiti klima-uređaj 8-9 stepeni manja od spoljašnje, ali da u ovim uslovima to nije moguće.

"Sada je napolju 40, tako da ne možete da stavite da u stanu bude 30 stepeni, mora niža temperatura da bude, ali treba paziti i gasiti je s vremena na vreme", ističu iz servisa i dodaju da se ni oni nisu susretali da se klima nekome od njihovih klijenata zapalila.

Nemoguće doći do majstora za klima-uređaje

Ovih dana zbog toga što su u Srbiji ekstremne temperature nemoguće je doći do majstora za klima-uređaje. Na većinu brojeva telefona servisa koje smo okrenuli niko se ne javlja ili su zauzeti, a one koje smo dobili rekli su da su u poslu ili na merdevinama i da ih nazovemo kasnije.

image