Srbija i Balkan

Izbori koji još traju: Kako je Čačak ušao u sedmu nedelju bez nove vlasti

Gradska izborna komisija u Čačku još nije proglasila konačne izborne rezultate, jer još traju procesi povodom žalbi opozicije pred Višim sudom. Za to vreme opozicija je proglasila svog kandidata za gradonačelnika
Izbori koji još traju: Kako je Čačak ušao u sedmu nedelju bez nove vlasti© Plus Production/ATAImages

Dok je većina Srbije već smetnula s uma da su u junu održani lokalni izbori, te se ovih dana više bavi pitanjem kako da nađe spas od vrućine, u jednom gradu i dalje nije jasno ko je pobedio.

Čačak još nije dobio novu gradsku upravu jer se tamošnja opozicija žalila Gradskoj izbornoj komisiji i Višem sudu. Rok da se proglase konačni rezultati zbog toga je pomeren, pa se ishod izbora nalazi na relaciji GIK – Viši sud.

Opozicija je ne čekajući da na rezultate bude stavljena tačka odlučila da proglasi svog kandidata za gradonačelnika – advokata Ivana Ćalovića, inače lidera Grupe građana "Istina i čast".

Povod da sumnja u izborne rezultate opozicija vidi u tome što je dosadašnji predsednik Opštine Milun Todorović u izbornoj noći u štabu proglasio pobedu navodeći da je koalicija oko SNS-a osvojila više od 53 odsto glasova, dok je Gradska izbora komisija nakon prebrojavanja glasova saopštila da je SNS osvojio nešto više od 50 odsto.

Nekadašnji lider Dveri Boško Obradović, koji se vratio u rodni Čačak, tvrdi da su se između izborne noći i oglašavanja GIK-a štelovali rezultati.

"Vlast je proizvoljno proglasila pobedu, počevši od 55 pa o 50,25 odsto. Izvršili smo uvid u biračke spiskove i pronašli veliki broj nepravilnosti", kaže nosilac liste "Čačak protiv nasilja" Duško Brković.

Oglasio se i samopostavljeni gradonačelnik Ćalović poručivši da će vratiti dostojanstvo Čačanima.

"Apelujem na čelnike SNS-a u Čačku i Beogradu da se pomire sa činjenicom da su doživeli poraz na lokalnim izborima u srcu Srbije, u našem Čačku", rekao je Ćalović.

Predstavljanje opozicionog gradonačelnika aktuelni predsednik opštine Milun Todorović nazvao je političkim performansom sa ciljem da prolongira formiranje Skupštine Čačka i izvršnih organa.

Napominje da je opozicija imala više od 600 kontrolora na 104 biračka mesta u Čačku, te da su oni brojali glasove i potpisivali zapisnike.

Todorović poručuje da neće biti novih izbora, te da će vlast ubrzo biti formirana.

"Kada se budu iscrpele sve formalne mogućnosti opozicije za odlučivanje sudova imaćemo i konačne rezultate, nakon čega će predsednik Skupštine zakazati konstitutivnu sednicu", rekao je Todorović.

I dalje aktuelni predsednik Skupštine Igor Trifunović optužio je opoziciju da podnosi pritužbe i žalbe na izborni proces na svaka 72 sata jer "poznaju proceduralne začkoljice, zato što u svojim redovima imaju dosta pravnika", te da time opstruišu formiranje novog skupštinskog saziva.

image