Srbija i Balkan

Savet EU usvojio prvu meru pomoći albanskim oružanim snagama

Precizira se da obezbeđena oprema nije osmišljena za isporuku smrtonosne sile
Savet EU usvojio prvu meru pomoći albanskim oružanim snagama© Olsi Shehu/Anadolu Agency via Getty Images

Savet EU danas je, u okviru Evropskog instrumenta za mirovnu pomoć, usvojio prvu meru za pomoć Oružanim snagama Albanije u vrednosti od 13 miliona evra.

Kako se navodi u saopštenju Saveta EU, mera je usvojena kako bi se unapredila operativna efikasnost albanskih oružanih snaga, posebno u pogledu mobilnosti, manevarskih sposobnosti i zaštite.

Ovom merom pomoći, kako se dodaje, ojačaće se kapaciteti Albanije u pogledu njenog učešća u operacijama i misijama Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU, kao i u svim međunarodnim koalicijama.

U saopštenju se precizira da će se preko Evropskog instrumenta za mirovnu pomoć obezbediti oprema koja nije osmišljena za isporuku smrtonosne sile.

Kopnene snage Albanije dobiće laka oklopna višenamenska vozila, dodaje se u saopštenju i pojašnjava da je reč o vozilima koja su opremljena da obezbede visoku mobilnost i manevarske sposobnosti u svim vrstama terena i vremenskim uslovima i obezbede zaštitu osoblja od lakog naoružanja i eksploziva.

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj rekao je da je ova odluka "važna prekretnica" u bezbednosnoj i odbrambenoj saradnji sa Albanijom i da ona odražava zahvalnost EU za punu usklađenost Albanije sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Evropski instrument za mirovnu pomoć osnovan je u martu 2021. godine kako bi se finansirale akcije u okviru zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU za sprečavanje sukoba, očuvanje mira i jačanje međunarodne bezbednosti i stabilnosti.

Instrument omogućava EU da finansira akcije osmišljene da ojačaju kapacitete trećih država i regionalnih i međunarodnih organizacija koje se odnose na vojna i odbrambena pitanja.

image