Srbija i Balkan

Ambasador Nemačke u Crnoj Gori: Rezolucija o Jasenovcu je odmazda za Srebrenicu

Crna Gora je konstruktivno učestvovala u pregovorima o tekstu koji je Generalna skupština UN usvojila, kaže Felten o Rezoluciji o Srebrenci
Ambasador Nemačke u Crnoj Gori: Rezolucija o Jasenovcu je odmazda za Srebrenicu© Влада Црне Горе

Ambasador Nemačke u Crnoj Gori Peter Felten izrazio je negodovanje zbog usvajanja Rezolucije o genocidu u Jasenovcu, Dahau i Mauthauzenu u crnogorskoj skupštini.

"Vremenski kontekst, oblikovanje teksta i izjave inicijatora u medijima zapravo sugerišu da je rezolucija, koju je crnogorski parlament usvojio najtešnjom većinom, čija finalna verzija, prema mojim saznanjima, još nije objavljena, zapravo zamišljena kao odmazda i relativizacija rezolucije UN o Srebrenici. To je tužno", rekao je Felten.

On je u intervjuu za "Pobjedu" kazao da treba odati počast žrtvama teških zločina počinjenih u prošlosti zbog samih žrtava poručujući da bi "trebalo da se suočimo sa često gorkom, istinom o našim istorijama".

"Trebalo bi da zajedno analiziramo istoriju na način da nam ona otvori bolju zajedničku budućnost. U svojoj novijoj istoriji Nemačka snosi odgovornost za Holokaust. Već 75 godina trudimo se da izvedemo zaključke", kaže Felten.

Dodaje da se Nemačka u svojoj spoljnoj politici zalaže da se učini sve da se spreče dalji genocidi, "poput onih počinjenih u Ruandi i onaj u Srebrenici".

"Upravo to je bila motivacija za našu podršku rezoluciji Ujedinjenih nacija za uspostavljanje Međunarodnog dana sećanja na Srebrenicu", kazao je Felten i dodao da je Crna Gora konstruktivno učestvovala u pregovorima o tekstu koji je Generalna skupština UN usvojila.

Felten ističe važnost regionalne saradnje i aktivne promocije dobrosusedskih odnosa, iako je svestan da je rezolucija o Srebrenici koju je inicirala Nemačka dovela do pogoršanja odnosa na Balkanu.

"Pitanje je da li će i u kom obliku doći do rekonstrukcije crnogorske vlade je za mene u domenu spekulacija", odgovorio je Felten na pitanje da li će Berlin podržati rekonstruisanu vladu u koju će ući članovi prosrpskih stranaka.

image