Srbija i Balkan

Srbija poslala ruski helikopter Ka-32 u Severnu Makedoniju: Dačić ispratio srpske vatrogasce (VIDEO)

Model koji je poslat u Severnu Makedoniju nosi protivpožarno vedro, a druga varijanta poseduje sistem SP 32, koji se sastoji od podvesnog tanka kapaciteta četiri tone i vodenog topa koji služi za horizontalno gašenje požara

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić prisustvovao je ispraćaju pripadnika Helikopterske jedinice i Sektora za vanredne situacije MUP koji su protivpožarnim helikopterom "kamov Ka-32" odleteli u Severnu Makedoniju gde će pomagati u gašenju šumskog požara.

"Mi smo spremni da pomognemo svuda gde je to potrebno, naravno imajući u vidu procedure i zahteve upućene iz drugih država", rekao je Dačić, ispraćajući pripadnike Helikopterske jedinice i jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a.

Dodao je da su Vlasti Severne Makedonije upoznati sa sposobnostima i kapacitetima Srbije kada su požari u pitanju i da su tražili baš protivpožarni helikopter "kamov Ka-32" zbog toga što može da nosi pet tona vode.

"Naravno, naše jedinice Sektora za vanredne situacije odlaze zajedno sa Helikopterskom jedinicom, jer oni u ovom slučaju deluju zajedno", naveo je Dačić.

Komandant Helikopterske jedinice MUP-a Nenad Nedić je naglasio da se po prvi put protivpožarni helikopter ruske proizvodnje "Kamov" Ka-32, upućuje van granica Srbije.

Inače, Helikopterska jedinica MUP-a poseduje dva helikoptera Ka-32, koji su prepoznatljivi po koaksijalnom rotoru.

U Srbiju su stigli tokom prošle i pretprošle godine, i to u dve varijante.

Model koji je poslat u Severnu Makedoniju nosi protivpožarno vedro, a druga varijanta poseduje sistem SP 32, koji se sastoji od podvesnog tanka kapaciteta četiri tone i vodenog topa koji služi za horizontalno gašenje požara.

Ministar Dačić je istakao da je Srbija spremna da po pitanju požara deluje i na teritoriji Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine.

"Čekamo da se završe procedure, da pomognemo i u gašenju požara na toj teritoriji. U ovom trenutku mi smo spremni da u više država delujemo i pomognemo u gašenju požara", rekao je Dačić.

On je naglasio da se kod ovakvih situacija reaguje isključivo ukoliko postoji zahtev za pomoć.

"Ovde nije reč samo o helikopteru, ovaj helikopter će u Severnoj Makedoniji biti angažovan sa sedam članova posede", rekao je Dačić.

On je upozorio da smo svedoci da se požari dešavaju svakodnevno i da je veoma važno da se u Srbiji održi visoki nivo pažnje, kao i visoka spremnost jedinica koje su obučene da reaguje u tim situacijama.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić je rekao da će pripadnici MUP-a Srbije biti angažovani na gašenju požara na planini Serta u ugroženom području u opštinama Negotino, Konče i Štip.

Vlada Severne Makedonije proglasila je ranije kriznu situaciju zbog velikog broja požara na teritoriji te zemlje, a odlučeno je da zbog toplotnog talasa krizna situacija traje 30 dana.

Najveći požari su u Negotinskom i na planini Serta.

image