Srbija i Balkan

RT Balkan u Velikoj Hoči: Drže nas kao taoce, svi smo u strahu

Već sutra, priča za RT Balkan unuk vlasnika vinarije u koju su upali naoružani specijalci policije tzv. Kosova, očekuje se dolazak "pojačanja", pa meštani ovog metohijskog sela ne smeju ni da spavaju
RT Balkan u Velikoj Hoči: Drže nas kao taoce, svi smo u strahu© Уступљена фотографија, приватна архива

Drže nas kao taoce, svi smo u strahu, jer ne znamo šta sledi, kaže za RT Balkan unuk vlasnika vinarije "Petrović" u Velikoj Hoči Milan Petrović, komentarišući upad specijalne jedinice policije tzv. Kosova u njihovo selo.

Specijalci "pod punom ratnom opremom", kaže Milan Petrović, upali su u centar Velike Hoče, da im oduzmu 40.000 litara vina. 

"Od juče u deset ujutru do sada su pripadnici specijalne policije bili u selu. Drže nas ovde kao taoce i svi smo u velikom strahu. Bili su naoružani dugim cevima i u vinariju su upali kao razbojnici, bez ikakvog naloga. Malo im je bilo što su popisali vino, pa su nakon toga došli i u našu kuću i privatne prostorije su pretresali, da vide čega tamo ima", kaže vidno uznemiren Petrović. 

Njegov deda, Božidar, koji je vlasnik vinarije i ima 79 godina nepokretan je, a ovim maltretiranjem zdravlje mu je dodatno narušeno.

Ono što je Božidara i njegovog sina Srđana, Milanovog oca, posebno uznemirilo je i činjenica ko im pleni vino. 

"Večeras je trebalo da dođu da zaplene vino. Paradoksalno je i da iz vinarije 'Stoun kastel' dolaze sa cisternom. To je najveća albanska vinarija na Kosovu i Metohiji, pre privatizacije se zvala 'Orvin' i u njoj su tada radili svi iz moje porodice. Moj deda je bio upravnik vinarije, otac tehnolog, baba je radila u laboratoriji. Oni sada dolaze po naše vino", navodi Petrović i dodaje, kao i njegov otac nešto ranije u izjavi za "Kosovo onlajn", da su oni želeli, ukoliko su nešto pogrešili da plate kaznu, da ispoštuju zakon, ali im privremene prištinske vlasti to ne dopuštaju. 

"Na ovaj način svakome od nas mogu da upadnu u kuću. Ovo je poslednje srpsko selo u krugu od 60 kilometara, ostalo nas je 400, a nakon ovoga, pitanje je kako ćemo živeti, jer je linija pređena sada kada su bez ikakvog naloga specijalci počeli da nam upadaju u kuće", strahuje sagovornik RT Balkan. 

Meštani su uplašeni, kaže Milan Petrović, i teško da će spavati znajući da ih već sutra ujutru čeka "dolazak pojačanja" i pitaju se ima li kraja ovom maltretiranju.

"Svi meštani su izašli iz svojih kuća, bez obzira na hladno vreme, na bolest i strah, i stari i mladi su došli, svi su se okupili kako bi nam pružili podršku i pokazali jedinstvo. Pritisak na nas je sve veći, a najavljeno je da sutra dolazi pojačanje u osam ujutru. Sada, verovali ili ne, snimaju termovizijskom kamerom, ne znam samo iz kog razloga i šta tačno očekuju da vide. Plašimo se šta bi moglo biti sledeće i ima li kraja ovom maltretiranju", pita se Petrović.

Nešto ranije, za "Kosovo onlajn", Srđan Petrović objasnio je da specijalci svoje namere pravdaju time da on nema prijavljenu firmu i dodaje da vino koje poseduje nikada nije krio, ali i da ga nije prodavao, a da je s početkom pandemije virusa korona firmu stavio na mirovanje.

"Mi se već šest generacija bavimo proizvodnjom vina, ja sam svoju firmu stavio u mirovanje u skladu sa zakonom kada je počela korona, firma nije nakon toga aktivirana, a količine vina koje sam pravio, pravio sam za svoje potrebe. Nigde nisam ovo vino prodavao, ni na severu, ni na jugu. Pravio sam količine sa kojima bih mogao da izađem na tržište i budem konkurentan", rekao je Petrović.

On je hteo da sve učini u skladu sa zakonom i u dogovoru sa ostalim proizvođačima.

"Ja, kao i svi proizvođači smo u obavezi da do 10. decembra prijavimo količine grožđa koje smo obrali, a do 15. januara imamo rok da prijavimo količine vina koje smo proizveli. Svi smo računali da se do tada prijavimo, ali je neko javio u međuvremenu, inspektori su došli i popisali 40.000 litara vina i tri hiljade litara rakije", potvrdio je Petrović.

image