Izaslanik EU u Prištini: ZSO je pravna obaveza "Kosova"

Priština bi trebalo da nacrt statuta, koji je uradila EU, uputi takozvanom Ustavnom sudu da o njemu odluči, poručio je Suniog

Osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom je međunarodna i pravna obaveza Prištine, koja je dogovorena još 2013. godine i ratifikovana u Skupštini, ponovio je šef kancelarije EU u Prištini Tomaš Suniog.

On je poručio da bi nacrt statuta koji je uradila EU, Priština trebalo da uputi takozvanom ustavnom sudu da o njemu odluči.

"To je međunarodna obaveza Kosova, ali je lokalna zakonska obaveza da se uspostavi Asocijacija. Mi smo predložili kao Evropska unija nacrt. Koliko sam shvatio, Kurti je zapravo bio voljan da prihvati ovaj nacrt i potpiše ga prošlog oktobra. Verujemo da je ovo dobar nacrt, da poštuje crvene linije obe strane. I smatramo da to treba uzeti i poslati 'ustavnom sudu' na način da bude prihvatljiv i da 'ustavni sud' može o tome da odluči", rekao je Suniog za "Ekonomiju onlajn".

Suniog je rekao i da su se predsednica, premijer i predsednik skupštine privremenih institucija obavezali u zajedničkom pismu upućenom Savetu Evrope da će osnovati ZSO.

"Mislim da je to nešto što treba što pre da se uradi, to je bolje za napredak 'Kosova' na putu ka članstvu u EU. Naravno, dijalog i napredak u dijalogu i puna normalizacija odnosa između Kosova i Srbije su glavni preduslov za dalji napredak Kosova na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji", rekao je Suniog.