Srbija i Balkan

Podgorica: Dajković najavio inicijativu za uklanjanje spomenika Josipu Brozu iz centra grada

"Ova Inicijativa je naš dug prema svim nevino stradalim građanima Crne Gore koji su stradali samo zbog toga što je neko, bez Suda i presude, smatrao da nije dovoljno dobar da živi u Titovoj Crnoj Gori, odnosno Jugoslaviji", rekao je Vladislav Dajković
Podgorica: Dajković najavio inicijativu za uklanjanje spomenika Josipu Brozu iz centra grada© R.R./ATAImages

Predsednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković najavio je danas da će Skupštini Podgoriceuputiti Inicijativu o uklanjanju spomenika Josipu Brozu Titu, koji se nalazi u strogom centru grada, nedaleko od crnogorskog Parlamenta.

Dajković je u obraćanju javnosti rekao da "polazeći od činjenice da je Crna Gora jedna od poslednjih zemalja Evrope koja se još uvek nije suočila sa neslavnom komunističkom prošlošću", smatra "da je vreme da mlađe generacije naprave prve korake u tom pravcu".

"Naime, 2009. godine je u Evropskom Parlamentu izglasana Rezolucija o 'Evropskoj savjesti i totalitarizmu' sa 533 prema 44 glasa, uz 33 uzdržana, u kojoj je Evropski parlament osudio totalitarne zločine i pozvao na priznavanje 'Nacizma, staljinizma i fašizma i komunizma' kao zajedničkog nasleđa. Nakon pomenute rezolucije, usledila je još jedna: 2019. godine usvojena je Rezolucija 'Važnost evropskog sećanja za budućnost Evrope', koja je decidno izjednačila nacizam i komunizam, odnosno zločine koji su počinjeni u ime te dve ideologije", naveo je Dajković.

Po njegovim rečima, "s tim u vezi, kao deo vladajuće većine u Glavnom gradu, duboko svestan nepravdi i zločina koje su činili komunisti na području Crne Gore, dakako ne umanjujući i zločine koji su činili drugi pokreti, uputiće Skupštini Glavnog grada Inicijativu o uklanjanju spomenika Josipu Brozu Titu koji se nalazi nedaleko od crnogorskog Parlamenta".

"Tom odlukom bi Podgorica pošla u korak sa brojnim drugim evropskim gradovima koji su se suočili sa nasleđem totalitarnih režima, među kojima je bio i režim Josipa Broza Tita, a koji je bacio ljagu na slavnu antifašističku tradiciju naše zemlje u koju se i moj rođeni đed ugradio kao jedan od prvih antifašista u Rijeci Crnojevića. Najzad, ova Inicijativa je naš dug prema svim nevino stradalim građanima Crne Gore koji su stradali samo zbog toga što je neko, bez Suda i presude, smatrao da nije dovoljno dobar da živi u Titovoj Crnoj Gori, odnosno Jugoslaviji", rekao je Dajković.

Stigle i pretnje smrću

Vladislav Dajković prijavio je Upravi policije pretnje smrću koje je dobio nakon izjave da spomenik Josipu Brozu Titu treba izmestiti iz Podgorice.

Dajković je u prijavi naveo da mu je izvesni Radoica Peković uputio psovke uz pretnje da Dajkovića i njegovu porodicu treba "pobit" zbog pomenute inicijative.

"Prema našim saznanjima, Radoica Peković je pripadnik danilovgradske policije. Najzad, smatrali smo da je atmosfera linča i progona zbog drugačijeg mišljenja prošlost, ali smo se nažalost prevarili", navodi se u saopštenju Slobodne Crne Gore dostavljenom medijima.

Očekuju, ističu, da pripadnici Uprave policije pod hitno privedu i saslušaju pomenutog Pekovića i da time pokažu da Dajković nije građanin drugog reda, za razliku od Mila Đukanovića, koji je dobio policijsku pratnju na osnovu pretnji koje je dobio od izvora po principu "reče mi jedan čovek".

image