Srbija i Balkan

Romić: Suđenje Dodiku je napad na ustavne nadležnosti predsednika Srpske

Marko Romić je rekao da suđenjem pokušava da se dokaže nešto što u sudskoj praksi nije zabeleženo - da izvršavanje ustavne obaveze može da bude inkriminisano kao krivično delo
Romić: Suđenje Dodiku je napad na ustavne nadležnosti predsednika Srpske© Tanjug/BORISLAV ZDRINJA

Savetnik predsednika Republike Srpske Marko Romić izjavio je danas da suđenje predsedniku Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Milošu Lukiću predstavlja napad na ustavne nadležnosti predsednika kojim pokušava da se uništi integritet Republike Srpske.

Romić je rekao da suđenjem pokušava da se dokaže nešto što u sudskoj praksi nije zabeleženo - da izvršavanje ustavne obaveze može da bude inkriminisano kao krivično delo.

"To bi značilo da sve što je suprotno odluci visokog predstavnika, a Kristijan Šmit i nije visoki predstavnik, predstavlja krivično delo", naveo je Romić.

Romić je istakao da će svedoci odbrane na današnjem ročištu objasniti funkcionisanje zakonodavnog sistema Republike Srpske.

"Zakonodavni postupak u Republici Srpskoj odvija se tako da sve zakone, koje donosi Narodna skupština i koji potom prolaze kroz Veće naroda, predsednik ima pozitivnu ustavnu obavezu da potpiše", naveo je Romić.

Kaže i da je Sud odbio saslušanje Šmita kao svedoka, jer bi se time dokazalo da on nema mandat.

"Dokazalo bi se da ne može da donosi zakone, da nije imenovan u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN, a i da jeste, dokazalo bi se da nije prekršena nijedna odluka OHR-a ispunjavanjem ustavnih obaveza predsednika", ukazao je Romić za Jutarnji program RTRS.

image