Srbija i Balkan

Košarac: PIK je samoproglašena institucija u funkciji realizacije antisrpskog koncepta BiH

Po kom osnovu se strane diplomate mešaju u unutrašnje stvari ove Republike Srpske, upitao je zamenik predsedavajuće Saveta ministara, komentarišući optužbe PIK-a da zakoni RS uzurpiraju nadležnosti CIK BiH
Košarac: PIK je samoproglašena institucija u funkciji realizacije antisrpskog koncepta BiHGetty © Photo by Elman Omic/Anadolu via Getty Images

Savet za sprovođenja mira u BiH (PIK) nije dejtonska već samoproglašena institucija koja je u funkciji realizacije projektovanog antidejtonskog i antisrpskog koncepta BiH, rekao je zamenik predsedavajuće Saveta ministara Staša Košarac.

Takođe, ocenio je da je paradoksalno da ta samoorganizovana grupa zapadnih ambasadora komentariše zakone koje je usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

"S kojim pravom to rade? Po kojem osnovu se strane diplomate mešaju u unutrašnja pitanja ove zemlje?!", upitao je Košarac u objavi na Instagramu.

Kako je rekao, njihove optužbe da Srpska uzurpira nadležnosti institucija na nivou BiH i da stvara paralelni zakonski okvir - predstavljaju nonsens i školski primer licemerstva i dvostrukih aršina Kolektivnog zapada.

"Upravno su oni kreatori i promoteri paradejtonskog i paraustavnog sistema, koji od BiH pravi ′Frankenštajna′ međunarodne zajednice", istakao je Košarac.

Takođe, konstatovao je da je BiH žrtva katastrofalnog eksperimentisanja i iživljavanja frustriranih zapadnih ambasadora, koji na ovom prostoru "bilduju" svoje karijere i krajnje licemerno pričaju o tobože potrebi da "zaštite suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter ove zemlje".

"Da im je to zaista cilj i istinsko opredeljenje, prestali bi da se mešaju u unutrašnja pitanja ove zemlje, uskratili podršku nelegitimnom (viskom predstavniku Kristijanu Šmitu, zatvorili OHR i podržali odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH", rekao je Košarac.

Umesto toga, prema njegovim rečima, kontinuirano se trude da spreče unutrašnji dogovor i saseku sve što pokušavaju domaći politički akteri.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora PIK-a BiH tvrde da će nedavno objavljeni Izborni zakon Republike Srpske i Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi, u Službenom glasniku Republike Srpske, uzurpirati nadležnosti Centralne izborne komisije BiH i stvoriti paralelne zakonske okvire. 

image