Srbija i Balkan

Ministar policije "Kosova": Vučić direktno umešan u pripremu grupe "terorista" iz Banjske

Svečlja kaže da poseduju i usmeno svedočenje da je Vučić bio direktno uključen u obuku ove grupe
Ministar policije "Kosova": Vučić direktno umešan u pripremu grupe "terorista" iz BanjskeGetty © Erkin Keci/Anadolu Agency

Ministar policije tzv. Kosova Dželjalja Svečlja izjavio je da Priština ima dokaze da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić direktno učestvovao u obuci grupe u Banjskoj.

Svečlja je to rekao u emisiji za "Euronjuz Albanija", navodeći da tzv. Kosovo ima sve scenarije i pripreme da odgovori na moguću, kako kaže, srpsku agresiju.

Kako je rekao, za vreme Kurtijeve vlade se radilo na vraćanju situacije u normalu na severu Kosmeta, zaboravljajući da kaže da su Srbi za to vreme naterani da promene registarske tablice na vozilima, zabranjena im je upotreba dinara, a zaboravio je i da kaže da su izbori sprovedeni uprkos srpskom bojkotu, zbog čega su izbili protesti i blokade.

"Imali smo sreću da prikupimo mnogo dokaza u vezi sa terorističkom grupom. Sada znamo da je ova grupa pre napada na Banjsku bila obučavana na zvaničnom vojnom poligonu Srbije. Vučić je obišao ovaj poligon, gde je regularna srpska vojska imala vojnu obuku. Imamo snimke, imamo prijem isporuke oružja iz vojnih skladišta ovoj terorističkoj grupi", tvrdi Svečlja.

Podsetimo, Vučić je ove informacije negirao odmah nakon incidenta, ukazujući na to da nikome u Beogradu ne bi odgovaralo da se takav incident desi.

Svečlja pak ne odustaje, pa kaže da poseduju i usmeno svedočenje da je Vučić bio direktno uključen u obuku ove grupe, te da je pitanje da li žele da ignorišu te dokaze ili da ih minimiziraju.

"Radimo na tome da 17 odsto teritorije 'Kosova' vratimo u normalu. Svi znamo da već 22-23 godine situacija na severu Kosova, u četiri severne opštine uopšte nije normalna. To je bila otvorena agresija Srbije kroz njene instrumente, koja se manifestovala veoma agresivno, ugnjetavajući tamošnji albanski narod, kao 2000. kada se iz Severne Mitroviće iselilo 11.000 Albanaca, a stradalo je 11 ljudi", rekao je Svečlja.

Međutim, zvanični podaci ga demantuju. Oko 11 odsto Srba se iselilo iz četiri opštine na severu Kosmeta otkad je Kurti na vlasti.

image