Srbija i Balkan

Albanci spremaju svoju rezoluciju: Skupština Crne Gore da se odredi prema stradanju Albanaca

Albanci po prvi put imaju osećaj da su ravnopravni, jer sami učestvuju u donošenju odluka za sve što je bitno za njih, rekao je poslanik Albanskog foruma
Albanci spremaju svoju rezoluciju: Skupština Crne Gore da se odredi prema stradanju Albanaca© R.R./ATAImages

Poslanik Albanskog foruma Nikola Camaj izjavio je da je više nego zadovoljan položajem Albanaca u Crnoj Gori, ali da će ipak inicirati usvajanje rezolucije o stradanju albanskog naroda u Crnoj Gori.

On je u izjavi za RTCG kazao i da je takva rezolucija potrebna, prvo da bi se negovala kultura sećanja, ali i da bi se Crnogorci i drugi narodi, upoznali sa "golgotom koju su Albanci, kao autohton narod i lojalni građani ove države prošli od raznih vlasti", samo zato što su hteli da sačuvaju svoj identitet.

"Napominjem ovde Previjski masakr, gde je 1912/13 ubijeno hiljade Albanaca sa područja Plava i Gusinja u pokušaju nasilne promene vere. Zatim 1919. u Hotima ubijeno oko 80 meštana i još toliko uhapšeno, od kojih je pola umrlo od gladi u Jusovači. Zatim 1945. Barski masakr, gde je pogubljeno skoro 3.000 mladih regruta sa Kosova. Takođe, februara 1945. je streljano i desetine malisora, na čelu sa hotskim sveštenikom. Zatim 1999. je u okolina Rožaja ubijeno 21 Albanac, među njima dve žene i dvoje dece. A i nova Crna Gora, u tom pogledu nije nam ostala dužna, pa je 2006. sprovela akciju 'Orlov let'. Smatram da se sve mora sagledati u jednom drugom svetlu, ne da bi se budili aveti prošlosti, već da bi se sa nje skinula rđa, radi zajedničke budućnosti, neopterećenu grehovima predaka", kazao je on.

Zaključuje da je najavio jednu takvu rezoluciju gde bi, kako je kazao, ujedinio sve te zločine u jedan akt, za šta je, kako tvrdi, od kolega dobio pozitivne signale.

"U nastalim okolnostima Albanci po prvi put imaju osećaj da su ravnopravni, jer sami učestvuju u donošenju odluka za sve što je bitno za njih, i ne samo za njih. To ne znači da ovim tvrdim kako građani Albanci nemaju razloge za nezadovoljstava, ali po prvi put zato ne moraju da krive druge, već samo svoje predstavnike, ukoliko oni ne rade savesno svoj posao. Svakako, mišljenja sam da smo daleko od uživanja prava na nivou međunarodnih standarda, na čemu ćemo sigurno poraditi", kazao je Camaj.

image