Srbija i Balkan

Milorad Dodik stigao na suđenje: Dočekan ovacijama

Okupljeni građani su dočekali predsednika Republike Srpske Milorada Dodika uz aplauz
Milorad Dodik stigao na suđenje: Dočekan ovacijama© TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/bs

Sudski proces protiv predsednika Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića je kapitulacija jedne strukture koja očigledno želi da se povinuje volji stranaca u BiH, poručio je zamenik predsedavajuće Saveta ministara BiH Staša Košarac.

Pred Sudom BiH, na okupljanju građana i nosioca javnih funkcija u Republici Srpskoj i na nivou BiH, pred početak ročišta Dodiku i Lukiću, Košarac je istakao da je ovaj sudski proces "klasična farsa i politički montiran proces".

Okupljeni građani su dočekali predsednika Republike Srpske Milorada Dodika uz aplauz.

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić rekao je da je Tužilaštvo BiH od početka, slušajući određene strane centre moći, pogrešno postavilo proces protiv Dodika i Lukića.

Klokić je rekao da nigde u svetu ne postoji, osim u BiH, da pojedini strani centri moći mogu da utiču i na kreiranje zakona, ali i na kreiranje sudskih procesa.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Damjan Škipina rekao je da će Republika Srpska iz ovog procesa izaći jača i stabilnija.

"Ne verujem da će bilo šta promeniti, pre svega treba poznavati mentalitet srpskog naroda. Što su veći pritisci, što su veće ucene, mi smo sve jači, odlučniji i sve jedinstveniji", rekao je Škipina.

Bivši predsednik Narodne skupštine Srpske Dragan Kalinić poručio je da okupljeni ispred Suda BiH neće posustati u podršci Dodiku i Lukiću i svemu što oni pravično zastupaju.

"Naša borba se nastavlja. Ovo suđenje je farsa, to će se na kraju i pokazati, ali valja izdržati! Znači, odustajanja nema! Idemo dalje jer se borimo za pravičnu stvar, da dokažemo koliko je ovo sve izokrenuto, naopako pravo, da nema ni prava, niti pravde", rekao je Kalinić.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da BiH i njeni narodi neće imati perspektivu sve dok sudbinu ne uzmu u svoje ruke i naglasio da se treba boriti protiv toga da stranci uređuju odnose u zemlji.

"Danas sam ovde da kažem da treba da imamo pravnu državu i da se borimo za pravo", rekao je Đajić.

Ministar finansija i trezora u Savetu ministara Srđan Amidžić rekao je da okupljeni građani ispred Suda BiH pokazuju kako se brani pozicija Srpske.

"Čuli smo dosta kritičara u proteklom periodu na koji način treba da se brani pozicija Republike Srpske, ali smo ovde svedoci da samo jedan čovek trenutno plaća tu cenu, a to je predsednik Republike Srpske. Ovde ima sasvim sigurno dovoljno patriotski osvešćenih ljudi koji neće odustati od naših nastajanja da pozicija Republike Srpske ostane onakva kako je definisana Dejtonom", rekao je Amidžić.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić rekao je da je sudski proces protiv Dodika i Lukića montiran i da predstavlja običnu farsu.

Poslanik u Predstavničkom domu PS BiH Milorad Kojić izrazio je nadu da će Sud BiH raditi u skladu sa zakonom, a da konačni ishod treba da bude oslobađajuća presuda za obojicu.

"Do ovog procesa nije ni trebalo da dođe, pa ni do današnjeg iznošenja bilo kakvih dokaza, jer je jasno da je predsednik Republike neko ko je sprovodio isključivo ustavnu obavezu, a da je neki stranac ovde dao sebi za pravo da pokuša da i njemu i Lukiću zakonom zabrani da sprovode svoju ustavnu i zakonsku obavezu", rekao je Kojić.

Zamenik ministra odbrane u Savetu ministara Aleksandar Goganović rekao je da je proces protiv Dodika i Lukića usmeren protiv celog srpskog naroda i Republike Srpske.

Ranije je najavljeno da bi na ovom ročištu odbrana trebalo da počne iznošenje dokaza.

Prihvaćeni su predlozi Dodikove odbrane za saslušanje predsednika Veća naroda Srebrenke Golić i generalnog sekretara predsednika Jelene Pajić Baštinac.

Prihvaćen je i predlog Lukićeve odbrane za saslušanje generalnih sekretara Vlade i Parlamenta Srpske Dalibora Panića i Borana Bosančića.

image