Srbija i Balkan

Trudnice i porodilje u vrelim sobama u GAK "Narodni front": Vlada Srbije obećala klima uređaje

Premijer Srbije Miloš Vučević rekao je da će se u četvrtak, na hitnoj sednici Vlade Srbije, odlučiti o nabavci opreme za klimatizaciju
Trudnice i porodilje  u vrelim sobama u GAK "Narodni front": Vlada Srbije obećala klima uređaje© BSIP/UIG Via Getty Images

Problem nedostatka klima-uređaja u porodilištima i vrtićima posebno je uočljiv u danima toplotnih talasa, kada se temperatura tokom dana ne spušta ispod 35 stepeni Celzijusovih.

Sa ovim izazovima trenutno se bori najveća Ginekološko-akušerska klinika u Srbiji "Narodni front", gde je usled visokih temperatura i preopterećenja sistema došlo do problema u hlađenju prostorija.

Iz ove klinike su saopštili da je Vlada Srbije preuzela obavezu da u potpunosti reši problem sa klimatizacijom u toj ustanovi i da su nabavljeni kompletno novi multisplit sistemi.

"Majstori-instalateri su već na terenu kako bi pripremili montažu nove opreme", rekao je v.d. direktora Željko Miković.

Uprava GAK "Narodni front" zahvalila je svima na dobronamernim predlozima, idejama i ponuđenoj pomoći u rešavanju ovog problema, koji je na zadovoljstvo svih pacijenata ove ustanove, kao i zaposlenih, rešen uz punu podršku, brzo reagovanje i pomoć nadležnih državnih institucija.

Premijer Srbije Miloš Vučević rekao je da će se u četvrtak, na hitnoj sednici Vlade Srbije, odlučiti o nabavljanju opreme za klimatizaciju u GAK Narodni front.

"I nas je zabrinula vest i zato smo doneli odluku da po najkraćim procedurama, da opet ne bi neko rekao da smo nešto radili protiv zakona, da to bude otklonjeno. Nemamo informaciju da u drugim porodilištima i bolnicama ima takvih problema", rekao je Miloš Vučević. 

Dodao je da su ovi klimatski uslovi sa visokim temperaturama vrlo izazovni za sve tehničke uređaje i za ceo sistem, ne samo kod nas nego svuda u svetu. 

"To je prosto realnost, a mnogo toga moramo da ulažemo i dalje, to samo pokazuje da nas mnogo posla očekuje u pogledu kupovine medicinske opreme, povećanje plata za zdravstvene radnike i za nemedicinsko osoblje koje radi u zdravstvenom sistemu, već i sve sisteme. Očekujem da u najkraćem mogućem roku, govorim o satima i danima, da bude rešen problem oko klimatizacije u porodilištu", rekao je Vučević.

image