Srbija i Balkan

Strani emisari ponavljaju isto: Apel na mir pred izbore, a ne pitaju ko stoji iza toga

Portparol EU osudio je nasilne upade koji su se dogodili na severu Kosova i pozvao strane da se uzdrže od nasilja i svakog vida provokacije
Strani emisari ponavljaju isto: Apel na mir pred izbore, a ne pitaju ko stoji iza toga© Tanjug/null STF

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da za održavanje izbora 18. decembra za gradonačelnike opština na severu Kosova i Metohije moraju da se uzmu u obzir svi faktori kako bi se obezbedile mirne okolnosti.

"Kada razmatraju organizovanje parcijalnih izbora na severu, 'kosovske' vlasti moraju uzeti u obzir sve bezbednosne, administrativne i političke faktore kako bi osigurali da izbori budu inkluzivni i mirni", naveo je Stano za prištinsku "Gazetu ekspres".

On je istovremeno osudio nasilne upade koji su se dogodili na severu Kosova i pozvao strane da se uzdrže od nasilja i provokacija i posvete sa momentalnom vraćanju bezbedne atmosfere.

Osim portparola Evropske unije, oglasio se i američki ambasador Džefri Hovenijer u Prištini i dao svoje mišljenje o izborima na severu. Džefri je poručio da SAD osuđuju nasilje povodom incidenata na Kosovu i Metohiji koji se dešavaju u prethodnih nekoliko dana, dodavši da je Amerika zabrinuta, jer, prema njegovom mišljenju, ovo nije trenutak u kojem bi trebalo da se održe izbori.

Američki ambasador takođe je poručio da ugrožavanje života, nasilje, zastrašivanje i upotreba eksplozivnih naprava ne bi trebalo da budu deo protesta, a obe strane pozvao je na uzdržanost.

Brutalan upad policijskih snaga u opštinske prostorije ambasadori nisu komentarisali. 

Pokušavajući da spreče nasilno preuzimanje opštinskih prostorija od strane Prištine, građani su se okupili ispred opštinskih zgrada u Zubinom Potoku, Leposaviću i Severnoj Mitrovici. 

U Severnoj Mitrovici su porazbijani prozori na prostorijama Opštinske izborne komisije, a čuli su se i topovski udari.   

Srbi su napustili prištinske institucije u znak protesta zbog ukidanja registarskih tablica Republike Srbije, a predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani raspisala je vanredne izbore za lokalne skupštine i gradonačelnike. 

Budući da predstavnici Srba, uglavnom, bojkotuju izbore apsurdno je da će gradonačelnici u sva četiri opštine u kojima žive Srbi, najverovatnije, biti Albanci.

To zapadni ambasadori takođe nisu komentarisali, kao ni poruke prištinske vlasti da će izbori biti održani pa makar na listićima bila jedna lista ili jedan kandidat i bez obzira na odziv građana.

Niz incidenata na severu

Nakon što su članovi novoimenovane Opštinske izborne komisije 6. decembra, uz podršku naoružanih specijalaca, upali u zgradu Opštine Zubin Potok i zauzeli prostorije, u toku jučerašnjeg dana svedočili smo još jednom incidentu od strane specijalne jedinice policije tzv. Kosova.

U centru Velike Hoče, pripadnici ROSU,  upali su u jednu od najstarijih vinarija koja je u vlasništvu porodice Petrović, kako bi oduzeli 40.000 litara vina.

Podsetimo, juče su dva džipa Kfora ušla u dvorište dečijeg obdaništa "Naša radost" u Leposaviću.

U momentu kada su vojnici Kfora, oko 12.30 časova, sa oružjem u rukama ušli u dvorište obdaništa u Leposaviću i krenuli ka ulaznim vratima, oko 300 mališana svih uzrasta bilo je u zgradi, a oni najmlađi su spavali.

Saopštenje KFOR-a povodom neprijatnosti koju su doživeli zaposleni u vrtiću, ali i najmlađi, jeste da su jedinice slučajno došle na parking vrtića i da su želeli samo da okrenu svoja vozila.

image