Iskreni prijatelji Srbije: Obeležen praznik Svetih carskih mučenika Romanovih u Petrovaradinu (VIDEO)

Srpski narod zauvek će pamtiti pomoć Nikolaja Drugog, velikog i iskrenog prijatelja koji je život i krunu položio za našu zemlju, poručeno je s skupa

Služenjem liturgije u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Petrovaradinu obeležen je praznik Svetih carskih mučenika Romanovih. Srpski narod, kako navode naši sagovornici, zauvek će pamtiti pomoć Nikolaja Drugog, velikog i iskrenog prijatelja koji je život i krunu položio za našu zemlju.

Osim obeležavanja sećanja na tragično nastradalu carsku porodicu, na vojnom groblju održan je i parastos ruskim vojnicima koji su 1915. godine dovedeni u Petrovaradin kao zarobljenici, objašnjava za RT Balkan Vladimir Prebiračević, direktor rusko-srpskog centra "Majak" i jedan od organizatora događaja.

"Svake godine se na dan Svetih carskih mučenika Romanovih održava i parastos ruskim vojnicima. Smatramo da je dan kada se obeležava sećanje na carsku porodicu, pravi dan na koji bi se čuvalo sećanje i na 99 ruskih vojnika koji počivaju na starom vojničkom groblju u Petrovaradinu. Kultura sećanja je jako važan segment našeg rada i trudimo se da što više događaja iz istorije naša dva naroda obeležimo na adekvatan način", objašnjava naš sagovornik.

Srbi i Rusi, kako kaže za RT Balkan Marko Jeftić, sveštenik iz Mladenovca, 17. jul pamte kao zaista tragičan datum.

"Ovaj datum je večiti podsetnik koliko demonski bes može da učini zla. Tog dana nije ubijena samo neka porodica, već je zverski žrtvovan car i čitav njegov dom. Srpski narod je u Rusiji uvek video veliku lađu za koju može privezati naš mali čamac. Znali smo da će nas ta lađa uvek sigurno voditi kroz svetske bure. A oličenje tog odnosa je bio - dom Romanovih. Oni su kroz vekove bili naši iskreni prijatelji i branioci svih naših interesa", naglašava sveštenik, dodajući:

"Car Nikolaj Drugi se više puta zauzeo za interese Srbije i srpskog naroda na svetskoj sceni. Vrhunac njegove delatne ljubavi bio je ulazak Ruske imperije u Prvi svetski rat. Da se to nije desilo, Austro-ugarska i njene saveznice bi izbrisale Kraljevinu Srbiju sa mape Evrope", ističe Jeftić.

Ruski car je, ističe Prebiračević, zadužio srpski narod, ulaskom u rat.

"Nikolaj Drugi Romanov, vođen ljubavlju prema našoj zemlji učinio je prvi, ali ne i jedni herojski podvig vredan divljenja našeg naroda – ušao je u rat. On je tim postupkom zadužio naš narod jer nije morao ulaziti u rat. Ali, i kasnije kada se srpska vojska povlačila preko Albanije prema Grčkoj i Krfu, zapretio je saveznicima da hitno prevezu srpsku vojsku kako ne bi umirali na obalama mora gledajući savezničke brodove kako stoje u daljini i ne pružaju pomoć iznemogloj vojsci. Ne treba zaboraviti ni rusku diviziju koja je zajedno sa srpskom vojskom probijala Solunski front od kojih je većina poginula u borbi", objašnjava Prebiračević.

Na pitanje da li je Nikolaj Drugi veliki i iskreni prijatelj Srbije, sveštenik iz Mladenovca kaže:

"On je bio izuzetno iskren prijatelj naše zemlje. Možda i više od toga. Brat. Bio je svestan da njegova zemlja nije spremna za takav sukob, ali je žrtvovao i svoju krunu i na posletku svoj život za bratski narod", naglašava Jeftić.

Srbija je, dodaje Prebiračević, izgubila jednog velikog prijatelja i brata kojem ima na mnogo čemu da zahvali.

Srbija će zauvek pamtiti pomoć Nikolaja Drugog - Krunu i život položio za Srbiju

Srpski narod, nastavlja Prebiračević, treba da ceni dela i pomoć Rusije koja je pomagala još od borbi za oslobođenje od Turaka pa preko Balkanskih ratova do Prvog svetskog rata, pa i u svim kasnijim ratovima do sadašnjih vremena.

"Veze ruskog i srpskog naroda su čvrste i toliko isprepletane da ni besomučna propaganda protiv ruskog naroda i Rusije kao države nije mogla da poljulja taj odnos i osećanja dva naroda ni dan danas", naglašava on.

Na pitanje da li će Srbija zauvek pamtiti pomoć Nikolaja Drugog, Jeftić kaže:

"Uveren sam da hoće. Nema velikog duhovnika ili mislioca u našem narodu koji sa velikom ljubavlju i poštovanjem nije pisao ili govorio o caru Nikolaju. Drago mi je da vidim da se ta ljubav širi već godinama u širokim slojevima našeg naroda. Zato je važno da se sećamo čitave porodice Romanov i njihovog stradanja zarad našeg opstanka. Nikada ne smemo smetnuti sa uma i iz srca da je car Nikolaj krunu i život položio za Srbiju", naglašava sveštenik iz Mladenovca.