Srbija i Balkan

RHMZ upozorio na nevreme: Pljuskovi se sručili na Vojvodinu

Pljuskovi sa grmljavinom najavljeni su u brdsko-planinskim predelima zapadne, jugozapadne i jugoistočne Srbije, kao i Šumadiji, Bačkoj i Banatu
RHMZ upozorio na nevreme: Pljuskovi se sručili na Vojvodinu© TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ/

Republički hidrometeorološki zavod Srbije malo pre 18 sati upozorio je na retku pojavu pljuskova sa grmljavinom, prvo u Vojvodini, Pomoravlju, oblasti Homolja i jugoistok zemlje.

U roku od dva sata, kako je alarm i glasio, kratkotrajno nevreme pogodilo je nekoliko naselja na severu Vojvodine - Bačke Vinograde, Hajdukovo i Horgoš.

Jak pljusak sa vetrom i gradom trajao je oko pola sata. 

Građani iz tih naselja na društvenim mrežama objavljuju fotografije oštećenog voća i polomljenih grana u voćnjacima.

Inače, danas je u Ćupriji u toku dana izmerena rekordna temperatura od 42 stepena, koja je prevazišla najavljeni maksimum.

RHMZ prethodno je upozorio na pljuskove i grmljavinu koji se na području naše zemlje očekuju u narednom periodu, a lokalno će biti intenzivniji i praćeni gradom, jakim ili olujnim vetrom.

Pljuskovi sa grmljavinom najavljeni su u brdsko-planinskim predelima zapadne, jugozapadne i jugoistočne Srbije, kao i Šumadiji, Bačkoj i Banatu.

Crveni meteo-alarm za veći deo Srbije

Crveni meteo-alarm zbog ekstremno visokih temperatura na snazi je danas za teritoriju Pomoravlja, istočnu i jugoistočnu Srbiju, kao i prostor KiM.

U ostalim delovima Srbije upaljeno je narandžasto upozorenje zbog visokih temperatura, ali i žuto zbog grmljavine.

Crveni meteo-alarm znači da je vreme vrlo opasno, jer su prognozirane naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu da prouzrokuju veliku materijalnu štetu i da budu veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja.

"Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika i slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi", navodi se.

image