Na KiM izabrano 100 notara, među njima nema Srba

Samo je šest onih čije je imenovanje odbijeno, uz obrazloženje da nisu ispunili uslove, izjavila je ranije ministarka pravde tzv. Kosova

Ministarka pravde tzv. Kosova potpisala je tokom protekla dva dana ukupno 100 rešenja o imenovanju novih javnih beležnika na teritoriji južne srpske pokrajine, među kojima nema nijednog Srbina.

Njihova rešenja objavljena su na sajtu prištinskog ministarstva pravde, a spisak primljenih notara objavio je i tzv. Kosovski institut za obuku.

Na tom spisku nema srpskih imena, iako su, kako je danas naveo zamenik ombudsmana Srđan Sentić – i oni učestvovali na konkursu i položili potrebne ispite.

Ukupno ih je pet, kažu iz srpskog civilnog sektora na tzv. Kosovu, i traže da se odluka revidira.

"Potpuno je neprihvatljivo da među 100 imenovanih notara nema nijednog Srbina. Bilo je mnogo kvalifikovanih kandidata koji su položili notarski ispit i učestvovali u konkursu za imenovanje u opštinama sa srpskom većinom", poručio je zamenik tzv. kosovskog zaštitnika građana Srđan Sentić.

Istakao je da osim što je poruka koju tzv. kosovska vlada šalje srpskoj zajednici veoma zabrinjavajuća, potpuno je zanemarena i sama potreba za notarima među istom zajednicom.

"Čak i da su svi srpski kandidati bili imenovani, i dalje bi postojala potreba za još notara iz srpske zajednice".

Ovakva odluka, ukazao je, produbljuje nepoverenje prema institucijama koje su samo "deklarativno otvorene za srpsku i ostale zajednice".

Hadžiju je pre nekoliko dana najavila da će imena biti objavljena početkom ove nedelje na sajtu Ministarstvu pravde.

Samo je šest onih čije je imenovanje odbijeno, poručila je ona ranije, uz obrazloženje da nisu ispunili uslove.

Pohvalila se da je proces ispita bio "najtransparentniji i najprofesionalniji" do sada, te da je ova institucija konačno i odgovorila na potrebe građana.

Inače, reč je o konkursu iz aprila ove godine, koji je trajao dve nedelje, za 100 slobodnih pozicija za javne beležnike na celoj teritoriji KiM. Prijave su se podnosile do 17. aprila.

Misija OEBS na tzv. Kosovu istakla je podršku višeetničkom pravosudnom sistemu, ali je u saopštenju upućenom "Kosovo onlajnu" navela da nisu bili direktno uključeni u proces zapošljavanja notara.