Srbija i Balkan

Teroristički napad kod Loznice: Potraga za Albancem, pretražuju se i leva i desna obala Drine

Policija je na licu mesta pronašla pasoš osumnjičenog koji su izdale privremene institucije takozvanog Kosova na ime Artan Hajziri

Jedan policijski službenik je ubijen, a drugi teško ranjen prilikom kontrole na punktu u Lipničkom Šoru. Policijski službenici Stanice granične policije Trbušnica, zaustavili mercedes tutinskih registarskih oznaka u kojem su se nalazile dve osobe.

Napad se desio oko 00.55 i tom prilikom u grudi je pogođen Nikola Krsmanović (33), dok je Vjekoslav Ilić (50) ranjen u rame. Napadač je potom pobegao, ali je na licu mesta pronađen pasoš osumnjičenog, izdat od strane privremenih institucija takozvanog Kosova na ime Hajziri Artan (33) i nemačku ličnu kartu. 

Artan Hajrizi, međutim, tvrdi da je u Nemačkoj i da mu je pasoš ukraden, a njegovi roditelji i albanski mediji, za ubistvo srpskog policajca i ranjavanje drugog, sada optužuju njegovog brata Fatona, najpoznatijeg prištinskog zatvorskog begunca.

U Bijeljini je uhapšen muškarac Z.R. (39) zbog sumnje da je imao ulogu u organizaciji transporta ubice policajca u Loznici i ranjavanja njegovog kolege. Kao pomagač uhapšena je i njegova supruga I.R. u Mladenovcu. Potraga traje na obe strane Drine.

Sve najnovije vesti o dešavanjima u vezi sa pucnjavom na policajce u Loznici pročitajte u blogu RT Balkan.

  • 18. jul 2024 • 21:30

    21:30

    Potraga za napadačem i dalje traje

    Potraga za napadačem ušla je u devetnaesti sat, javlja dopisnik RTS-a.

    Pretražuju se i leva i desna obala Drine, pošto se veruje da je napadač krenuo ka reci. U potragu su uključeni helikopteri i dronovi.

  • 18:46

    Ranjeni policajac ispričao šta se desilo

    Pomoćnik direktora policije Dragan Vasiljević rekao je u emisiji "Oko" RTS-a da je obišao ranjenog policajca Vjekoslava Ilića i da je on u svesnom stanju i da se oseća dobro.

    Vasiljević je rekao i šta mu je Ilić ispričao.

    "Videli su 'mercedes' tutinskih registarskih oznaka. Njima je to bilo sumnjivo, pošli su za vozilom, uključili svetlosnu signalizaciju. Vozilo je stalo kilometar i po dalje. Policajci su izašli iz vozila i tražili lična dokumenta, bila je to rutinska kontrola", rekao je Vasiljević.

    Ističe da nije odmah došlo do pucnjave, i vozač i suvozač su dali lična dokumenta. Poštujući pravila policajci su zahtevali da jedno lice izađe - suvozač, a drugo lice je ostalo u vozilu.

    "Suvozač je izašao, lice se ponašalo uobičajeno u smislu gestikluacije, bilo je nasmejano, policajac Ilić je bio sa leve strane, u zoni vozača da bi ga držao pod kontrolom. Neposredno posle početka kontrole lica začuli su se pucnji, to je bilo u zadnjem delu vozila", ispričao je Vasiljević.

    Navodi da je napadač opalio nekoliko metaka ka policajcu Iliću i da ga je pogodio u desno rame.

    "Kako sam kaže (Ilić) vrlo teško, ali uspeo je da repetrira pištolj i uputio nekoliko hitaca prema tom licu", naveo je Vasiljević.

    Nema informacije da li je napadač ranjen. Ilić je, takođe, rekao da napadač nije znao, ili nije hteo da govori srpski jezik.

  • 17:32

    Uhapšeni u Bijeljini na međunarodnoj poternici

    Direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević izjavio je da policija Srpske nastavlja potragu i pretrese u Banjaluci, Bijeljini i Zvorniku, nakon što je danas uhapšeno lice koje je imalo ulogu u organizaciji transporta ubice policajca u Loznici i ranjavanja njegovog kolege.

    "Lišili smo danas slobode jedno lice u Bijeljini. Reč je o srpskom državljaninu koji je na međunarodnoj poternici. To lice je imalo ulogu u organizaciji transporta lica koji je izvršilac krivičnog dela ubistva", rekao je Kostrešević.

  • 16:27

    Dačić: Lažne informacije o navodnoj izjavi Artana Hajrizija

    Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da su lažne informacije o navodnoj izjavi Artana Hajrizija da mu je dokumenta uzeo brat, jer ako je brat već došao u Nemačku, zašto bi se vraćao u Preševo.

    "Lice čija su dokumenta kod naše policije Artan Hajrizi, dao je izjavu policiji u Hanoveru danas u 11.55 časova da mu je prekjuče njegov brat Faton iz njegovog stana u Hanoveru ukrao lična dokumenta. U pitanju je klasična laž, jer po kojoj logici lice se iz Hanovera vraća u Preševo ilegalno i ponovo pokuša da ilegalno ode u Nemačku?! Iz ovoga se jasno vidi da je to dogovoreno ranije i da je reč o organizovanom aktu", ističe Dačić.

    Nemačka policija treba hitno da odgovori da li je Faton bio u Hanoveru i kako je ušao i izašao, i kako se našao u Preševu i zašto, sa kojim ciljem?

    Posledica tog terorističkog akta i organizacije je ubistvo policajca, i zato tražimo i očekujemo punu saradnju sa nemačkom policijom i Euleksom, a ne laži u koje niko ne veruje",  izjavio je Dačić.

  • 14:20

    Policija za petama ubici: U Bjeljini uhapšena osoba povezana sa osumnjičenim

    U Bijeljini je uhapšena osoba koja se dovodi u vezu sa osumnjičenim za ubistvo jednog i ranjavanje drugog policajca u Loznici, nezvanično saznaje RTRS.

    Ovim povodom se oglasio potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, koji je izjavio da je u Bijeljini uhapšen osumnjičeni za organizaciju transporta.

    "U Bijeljini je popodne, u saradnji sa Policijom Republike Srpske, uhapšen Z.R. (39), za koga se sumnja da je organizovao transport ubice od Preševa ka Loznici", rekao je Dačić, saopšteno je iz MUP-a.

    Takođe, kao pomagač uhapšena je i njegova supruga I.R. u Mladenovcu.

    U međuvremenu, "Večernje novosti" objavile su da je policija za petama ubici srpskog policajca.

    Izvor ovog lista blizak policiji Republike Srpske, rekao je da je ubica, pre ili nakon krvavog pira, imao kontakt sa nekim od svojih drugova iz Bijeljine.

    Kako BN TV nezvanično saznaje, muškarac iz Bijeljine je uhapšen u restoranu u Račanskoj ulici.

    Račansku ulicu u Bijeljini prethodno je blokirala policija, odnosno uspostavljen je punkt na kojem se vršila kontrola vozila i lica.

  • 13:27

    Cvijanović: Nikola Krsmanović položio svoj život štiteći bezbednost svih građana

    Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović uputila je telegram saučešća predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću povodom ubistva policijskog službenika u Loznici, te izrazila uvjerenje da će počinioci ovog podmuklog i kukavičkog zločina biti izvedeni pred lice pravde i najstrože kažnjeni.

    Cvijanović je istakla da je sa dubokim žaljenjem i zaprepaštenjem primila vijest o pogibiji časnog i hrabrog policajca Nikole Krsmanovića, koji je položio svoj život štiteći bezbjednost svih građana Srbije, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

    "Molim Vas da porodici stradalog policijskog službenika prenesete izraze najiskrenijeg saučešća i saosjećanja, a ranjenom policajcu želje za što skoriji oporavak", navedeno je u telegramu.

  • 13:23

    Oglasio se Artan Hajrizi: Ja sam u Nemačkoj, ukradena su mi dokumenta

    Artan Hajrizi negirao je da je umešan u ubistvo policajca u Srbiji, a za "Dukađini" je rekao da je u Nemačkoj i da su mu ukradena lična dokumenta.

    "Ja sam u nemačkoj policiji u Hanoveru, obavestio sam ih da su mi ukrali dokumenta", rekao je Hajrizi za portal.

    Više javno tužilaštvo u Šapcu je ranije saopštilo da je obavljen uviđaj u Loznici gde je, kako se sumnja "H. A. ubio jednog policajca, a drugog ranio, kao i da je uhapšen vozač automobila iz kojeg je pucano".

    Prethodno je otac osumnjičenog Mustafa Hajrizija, rekao da je njegov sin Faton, a rođeni brat Artana, ukrao bratu pasoš.

    On je za albanske medije rekao da Artan Hajrizi nije na KiM, već u Nemačkoj. Rekao je da je Faton od Artana uzeo pasoš koji je pronađen u Loznici na mestu ubistva policajca Nikole Krsmanovića.

    "Faton je obavio te poslove, otišao je u Nemačku kod brata i ukrao mu pasoš", rekao je prvobitno.

    "Artan u Nemačkoj radi osam godina. Čuli smo se sa njim - rekao je.

    Pitali su ga i da li zna sa kim je bio Faton Hajrizi u kolima, gde je odgovorio da ne zna.

  • 13:17

    Dodik: Nikola Krsmanović je život izgubio u herojskom podvigu

    Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je telegram saučešća predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, porodici i kolegama stradalog pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije Nikole Krsmanovića.

    "Sa dubokom žalošću i zaprepaštenjem primio sam vest o tragičnom događaju u Loznici, u kojem je nastradao policajac Nikola Krsmanović obavljajući časno i hrabro svoju dužnost. Vođen profesionalnim dužnostima, ovaj mladi policijski službenik je štitio svoju zajednicu i građane i u tom herojskom podvigu izgubio svoj život", navodi se u telegramu saučešća predsednika Srpske.

    Dodik je poručio da "duboko osuđuje svaki vid nasilja".

    "Njegova smrt predstavlja veliku opomenu da borba protiv nasilja nikada ne sme prestati, a istovremeno veliki gubitak, ne samo za njegovu porodicu i kolege, već i za celu vašu zemlju. Sa iskrenim saosećanjem, upućujem vam izraze najdubljeg saučešća", navodi se u telegramu saučešća predsednika Srpske.

  • 13:10

    Vulin: U Potragu za napadačem uključen SAJ

    Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin uputio je danas telegram saučešća ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću i porodici policajca Nikole Krsmanovića i poručio da  da će kriminalci koji su pucali u srpskog policajca dobiti kaznu kakvu zaslužuju.

    On je za TV Prva rekao naveo i da je u potragu za napadačem uključena i specijalna teroristička jedinica i da ako neko može da ga pronađe, to su pripadnici SAJ-a.

    Vulin je rekao i da je u pitanju nezgodan teren, prostor blizu Drine, uz samu granicu i da su tamo šume.

    On je istakao da smrt Krsmanovića nikada neće biti zaboravljena i izrazio uverenje da će kriminalci koji su pucali u srpskog policajca dobiti kaznu kakvu zaslužuju.

    "Sa velikim bolom primio sam vest o tragičnoj smrti hrabrog srpskog policajca Nikole Krsmanovića koji je ubijen u podmuklom napadu dok je časno obavljao svoju policijsku dužnost štiteći građane Srbije od kriminalaca. Gubitak policajca Krsmanovića je nenadoknadiv, ne samo za njegovu porodicu i prijatelje, već i za čitavo Ministarstvo unutrašnjih poslova i našu državu, naveo je Vulin u telegramu saučešća.

  • 12:52

    Dačić: Automobil vozio Mithat Hadžić iz Tutina

    Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je izjavio da je prilikom utvrđivanja identiteta ustanovljeno da je utomobil vozio Mithat Hadžić iz Tutina, koji se bavio prevozom ljude.

    On je rekao da lice koje je pucalo  preuzeo u Preševu, dodavši da nema infromacija o ulasku tog lica u Srbiju, bilo sa graničnih prelaza ili preko administrativne linije.

image