Vučić na marginama samita u Londonu: Srbija posvećena EU integracijama

Tokom sastanka sa bivšom premijerkom Estonije, sada kandidatkinjom EU za visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Kajom Kalas, predsednik je izrazio očekivanje da će Srbija narednih meseci napraviti nove korake ka članstvu u EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić susreo se danas, na marginama samita Evropske političke zajednice u Londonu, sa velikim brojem stranih zvaničnika, a između ostalih i sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom koji bi sutra trebalo da doputuje u Beograd.

"Srdačan susret sa kancelarom Olafom Šolcom. Vidimo se uskoro u Beogradu", napisao je Vučić u svojoj objavi na svom zvaničnom Instagram nalogu.

Predsednik je razgovarao i sa bivšom premijerkom Estonije, sada kandidatkinjom EU za visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Kajom Kalas, a u tom razgovoru izrazio je očekivanje da će Srbija narednih meseci napraviti nove korake ka članstvu u EU.

 "Ponovio sam posvećenost Srbije nastavku evrointegracionog procesa i izrazio očekivanje da ćemo u narednim mesecima biti u prilici da napravimo nove korake na putu ka punopravnom članstvu u EU", napisao je Vučić na svom nalogu na Instagramu.

Osim sa Kajom Kalas, presednik Srbije sastao se i sa njenim prethodnikom, trenutnim šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom, kao i sa španskim premijerom Pedrom Sančezom.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić pred otvaranje samita napravio je i pauzu za kafu sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom, predsednicima Republike Azerbejdžan i Republike Bugarske Ilhamom Alijevim i Rumenom Radevom i predsednikom Vlade Albanije Edijem Ramom.

"Ne bismo nas trojica bili mi, ako ne bismo prekršili makar neko pravilo. Iako nije 17 časova, evo me na kratkoj pauzi sa Viktorom Orbanom, Ilhamom Alijevim i Rumenom Radevom uz kafu (i čaj za mene). Pred kraj nam se pridružio i Edi Rama. Biće ovo dug i naporan dan, ali sa prijateljima je uvek lakše, bez obzira na to gde se sretnete. Razgovaramo o aktuelnim pitanjima od značaja za našu zemlju i celu Evropu i dogovaramo susrete u predstojećem periodu, jer planova je mnogo, a vreme brzo teče", naveo je predsednik.

Britanskom premijeru Kiru Starmeru zahvalio je na organizaciji skupa.

 "Zahvalio sam našem domaćinu Kiru Starmeru na organizaciji ovog važnog samita. U vremenu velikih turbulencija i nesigurnosti, važno je da Evropa bude ujedinjena u iskrenoj želji za mirom, napretkom i očuvanjem zajedničkih vrednosti", poručio je predsednik Srbije i dodao je da je samo na taj način moguće osigurati bolju budućnost za sve narode.

Vučić je o bilateralnim odnosima razgovarao i sa bugarskim predsednikom Rumenom Radevom.

"Sa predsednikom Rumenom Radevom sam razgovarao i o jačanju ekonomske saradnje i partnerstva naše dve države i naroda", naveo je Vučić. Kako je dodao, Radev i on fokusirali su na ključna pitanja samita Evropske političke zajednice i teme koje oblikuju budućnost Evrope.

Imao je, kaže, i odličan susret sa novim predsednikom Vlade Severne Makedonije Hristijanom Misckoskim sa kojim se, kako je naveo, dogovara da se uskoro sastanu kako bi razmotrili najvažnija pitanja u oblasti saradnje između naše dve zemlje.

Sa premijerom Gruzije Iraklijem Kobahidžeom, predsednik je razgovarao o bilateralnoj i ekonomskoj saradnji, a pričao je i sa premijerom Republike Slovenije Robertom Golobom i predsednikom Republike Litvanije Gitanasom Nausedom.

Sa premijerom Kraljevine Belgije Aleksandrom De Kroom pričao je o koracima Srbije na putu ka EU, dok je o proširenju EU i partnerskim odnosima dve zemlje predsednik Srbije pričao sa predsednikom Republike Grčke Kirjakosom Micotakisom.

Susreo se i sa predsednicom Švajcarske konfederacije Vajolom Amherd, sa kojom je razgovarao o situaciji u regionu.