Srbija i Balkan

"Kosovo" bi u Evropu: Bisljimi obavestio Evropski savet o prijavi za članstvo u EU, Varhelji potvrdio

Priština, posle podnošenja zahteva za članstvo u Savetu Evrope u maju ove godine, sada želi da bude i član Evropske unije
"Kosovo" bi u Evropu: Bisljimi obavestio Evropski savet o prijavi za članstvo u EU, Varhelji potvrdio© Twitter

Zamenik premijera "Kosova" i glavni pregovarač u dijalogu Beograda i Prištine, Besnik Bisljimi tokom posete Briselu obavestio je Sajmona Mordua, glavnog savetnika za spoljnu politiku predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, o prijavi tzv. Kosova za članstvo u Evropskoj uniji.

Kako prenosi "Reporteri", Bisljimi je u saopštenju najavio da ovo označava dalji korak ka jačanju odnosa "Kosova" sa EU.

"Na ovom sastanku je savetnik predsednika Šarl Mišel obavešten o odluci 'Kosova' da podnese zahtev za članstvo u Evropskoj uniji. 'Kosovo' je već u šestoj godini primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Došlo je vreme da odnosi i partnerstvo sa Evropskom unijom odu korak dalje. 'Kosovo' je zabeležilo značajan napredak u ključnim oblastima u koordinaciji i usklađivanju standarda sa standardima EU, kao što su vladavina prava, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, ekonomski razvoj i demokratizacija", navodi se u saopštenju.


"Dobar sastanak i razgovor sa savetnikom predsednika Evropskog saveta Sajmonom Morduom. Kosovo je pouzdan partner EU i sada je vreme da dodatno unapredimo naš integracioni proces sa aplikacijom za članstvo", naveo je Bisljimi na Tviteru posle sastanka.

Prištinske vlasti najavile su nešto ranije da će u decembru podneti zahtev za članstvo u EU. Srpske vlasti poručile su da taj zahtev neće proći.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji nakon sastanka sa zamenikom kosovskog premijera Besnikom Bisljimijem u Briselu rekao je da su razgovarali o prijemu Kosova u Evropsku uniju.

Ovo je objavio sam Varhelji putem objave na svom Tviteru.

"Skora molba Kosova za početak procesa članstva u EU bila je tema sastanka sa zamenikom kosovskog premijera Besnikom Bislimijem", napisao je on.

Osmani:Priština napredovala u lobiranju za dobijanje priznanja od pet država EU

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani tvrdi da je Priština napredovala u lobiranju za dobijanje priznanja od pet zemalja EU koje ne priznaju nezavisnost tzv. Kosova.

Osmani je za Evroaktiv, na pitanje da li Priština primenjuje određene strategije ili pristupe kod pet država koje ne priznaju njenu nezavisnost, rekla da se koristi pristup "korak po korak".

Ona kaže da Priština sa pojedinim od ovih zemalja već ima visok nivo ekonomske saradnje, sarađuje u oblastima turizma i kulture, a da postoji i međusobno priznavanja dokumenata, tako da, kako smatra, "ostaje formalno priznanje".

"Nastavićemo da primenjujemo ovaj pristup i kod drugih koji ne priznaju (nezavisnost tzv. Kosova), od kojih neki imaju rigidniji pristup prema Kosovu, ali mislim da idemo ka tome, samo treba da budemo strpljivi", rekla je Osmani.

Nakon što je Priština najavila da planira da podnese zahtev za članstvo u EU do kraja godine, Osmani je rekla da je Priština odlučila da se prijavi u decembru dok Češka i dalje predsedava EU, jer je, kako je navela, ta zemlja "dala veliku podršku Kosovu i regionu", kao i jer se nada da će proces vizne liberalizacije biti završen do kraja meseca.

Osmani je rekla da Priština želi da iskoristi predstojeće godine kako bi se približila EU i kako bi ubedila sve članice EU da podrže članstvo Prištine u EU i daju joj status kandidata.

Komentarišući samit EU-Zapadni Balkan koji je održan u Tirani ove nedelje, Osmani je ocenila da postoji "promena u jeziku potpisane deklaracije", jer se u njoj, kako je navela, govori o "perspektivi članstva u EU svih šest članica Zapadnog Balkana", a ne samo o evropskoj perspektiva ili članstvu pet država.

image