Srbija i Balkan

Vlada Srbije uputila Deklaraciju sa Svesrpskog sabora Skupštini na usvajanje

Deklaracija je prethodno proglašena na Svesrpskom saboru srpskog naroda Republike Srbije i Republike Srpske u Beogradu 8. juna
Vlada Srbije uputila Deklaraciju sa Svesrpskog sabora Skupštini na usvajanje© ANJUG/ Vlada Republike Srbije/ Slobodan Miljević/

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Odluku o usvajanju Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda i uputila je Skupštini Srbije na usvajanje.

Ovaj dokument biće ponuđen i Narodnoj skupštini Republike Srpske na usvajanje, kako bi se obezbedila njena puna primena u Republici Srbiji i Republici Srpskoj, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Deklaracija je prethodno proglašena na Svesrpskom saboru srpskog naroda Republike Srbije i Republike Srpske u Beogradu 8. juna.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Deklaraciju 2. jula dvotrećinskom većinom.

Deklaracija je usvojena sa 62 za i tri protiv, a pored nje, usvojeni su i Zaključci koje su usaglasili klubovi poslanika.

U Deklaraciji se ukazuje na neophodnost srpskog nacionalnog okupljanja, te poziva na mir i proslavu Sretenja (15. februara) kao Dana državnosti Republike Srbije i Dana državnosti Republike Srpske - koji treba ujedinjeno i zajednički proslavljati.

Deklaracijom je odlučeno da Sabor bude održavan redovno, svake dve godine, na kojem bi se zajedno razmatrala najvažnija nacionalna pitanja uz učešće predstavnika Srbije i Republike Srpske, kao i drugih predstavnika srpskog naroda iz regiona i sveta.

image