Srbija i Balkan

Vučić iz Londona: Izgledalo je kao NATO+ sastanak, Zelenski žestoko protiv Orbana

Vučić je rekao da je od zvaničnika u Londonu čuo samo da Ukrajina mora da pobedi, a Rusija mora da izgubi, te da nije moglo da se čuje kako da se dođe do rešenja
Vučić iz Londona: Izgledalo je kao NATO+ sastanak, Zelenski žestoko protiv Orbana© Antonio Ahel/ATAImages

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Londonu, gde se održava Samit Evropske političke zajednice, sa Vladimirom Zelenskim.

Fotografiju susreta objavio je Vučić uz komentar da je sastanak bio dobar uz dodatak da je bio o svim izazovima i važnim pitanjima, kako za Srbiju i Ukrajinu, tako i za Evropu i svet.

"Naglasio sam važnost objavljivanja mira i stabilnosti na celom našem kontinentu i ponovio da se do toga može doći samo kroz dijalog i politička rešenja", naveo je Vučić.

Zelenski je nakon sastanka objavio da je sa Vučićem razgovarao o bezbednosnim pitanjima i razvoju bilateralnih odnosa.

"Zahvalan sam Srbiji na učešću na prvom Globalnom mirovnom samitu i njenom prihvatanju zajedničkog saopštenja. Cenimo finansijsku i humanitarnu pomoć koja je pružena našoj zemlji", naveo je Zelenski.

Nakon ovog i drugih bilateralnih sastanaka, Vučić je govoreći za medije kazao da se na sastancima moglo samo čuti da Ukrajina mora da pobedi.

"To je sve što sam mogao da čujem, nije moglo da se čuje kako da se dođe do rešenja, sve je bilo da Ukrajina mora da pobedi, a Rusija da izgubi", kazao je Vučić.

Na samom Samitu je bilo važno da mi koji nismo iz EU imamo priliku da dođemo i nešto kažemo, jer izgledalo je kao NATO+ sastanak u kome svi govore da Ukrajina mora da pobedi, dodao je Vučić.

"To je lepo, ali ima i drugih zemalja. Međutim nismo dobili priliku da govorimo", naglasio je Vučić.

Kako je rekao, sa Zelenskim je imao razgovor o saradnji i bio je to korektan sastanak.

Napomenuo je da je Zelenski imao žestok govor protiv Orbana koji u tom momentu nije imao priliku da odgovori.

"Ono što smo čuli od gospođe Fridriksen i britanskog premijera je da Ukrajina mora da pobedi, a nije bilo reči o tome kako da se reši dijalog... Na panelu sam rekao da je važno da postoji malo ravnopravniji stav ne navijački pristup, da je to demokratija a ne da svi 'duvamo u istu tikvu'... Svi ljudi znaju šta se zbiva, imaju tajne službe koji ih izveštavaju o ratištu. Voz je krenuo, svi se sklone dok ne prođe i to je to... Nikada ovako nije bilo", rekao je Vučić.

Vučić je dodao da dve i po godine sluša kako će Srbija da povede ratove, te da je on ruski agent, ali, kako kaže, ponosi se Srbijom koja je neutralna zemlja.

"Mi smo 5.000 laptopa i ajpeda poslali, veliki podršku pružili i mnogo veću nego oni koji nam drže predavanja. To što ne mogu i ne želim da izvozimo tenkove nigde, jer mislim da moramo svoju vojsku da podižemo to je drugo", rekao je Vučić.

Na pitanje da li je danas u Londonu bilo pritisaka da Srbija uvede sankcije Rusiji, Vučić kaže da je video šta nam se sprema i zna šta nas očekuje.

"Dobro je da je Ursula izabrana. To nije uvek jednostavno i lako, ali je racionalna žena i sa njom može i te kako da se razgovara i rešavaju problemi. Ovo drugo neće biti lako, ali videćemo", dodao je on.

Kako kaže razgovarao je sa Makronom oko KiM, ali više je pričao sa Kajom Kalas nego sa Boreljom.

"Na prethodnom NATO Samitu videli su ko je najveći jastreb i oni su danas i govorili. Samo su pojedinci mogli da daju ton skupu, a vi kasnije po panelima pričajte šta hoćete. Rekao sam Makronu jer je i on to drugačije zamislio, ali mi smo to iskoristili sa brojnim susretima. Razgovarao sam sa premijerkom Letonije, ali bilo je mnogo razgovora, Šarla Mišela nisam pomenuo. Možete da razgovarate i pokušate da zaštitite zemlju", rekao je Vučić.

Najavio je da bi predsednik Francuske mogao da poseti Srbiju krajem avgusta ili početkom septembra.

image