Srbija i Balkan

Vlada Srbije usvojila dokumenta u vezi sa strateškim partnerstvom sa EU u oblasti retkih sirovina

Memorandum o razumevanju ima za cilj razvoj međusobno korisnog strateškog partnerstva u oblasti održivih retkih sirovina, lanaca vrednosti baterija i električnih vozila, istovremeno jačajući integraciju Srbije na jedinstveno tržište EU i dalje jačanje njenog ekonomskog, socijalnog i ekološkog približavanja EU, navodi se u saopštenju
Vlada Srbije usvojila dokumenta u vezi sa strateškim partnerstvom sa EU u oblasti retkih sirovina© FOTO TANJUG/ Vlada Republike Srbije/ Slobodan Miljević

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Zaključak o utvrđivanju osnove za zaključivanje memoranduma o razumevanju između Republike Srbije i Evropske unije o strateškom partnerstvu u oblasti održivih sirovina, lanaca vrednosti baterija i električnih vozila, saopšteno je iz vlade nakon održane sednice.

Kako se dodaje, zaključkom je predviđeno pet pravaca delovanja: o saradnji na industrijskom nivou, o saradnji u oblasti istraživanja i inovacija, o implementaciji visokih ekoloških, socijalnih i upravljačkih standarda i praksi, o mobilizaciji finansijskih i investicionih instrumenata prema standardima EU i o razvoju ljudskih resursa neophodnih za ostvarivanje svih segmenata ovog partnerstva.

Memorandum o razumevanju ima za cilj razvoj međusobno korisnog strateškog partnerstva u oblasti održivih retkih sirovina, lanaca vrednosti baterija i električnih vozila, istovremeno jačajući integraciju Srbije na jedinstveno tržište EU i dalje jačanje njenog ekonomskog, socijalnog i ekološkog približavanja EU.

Partnerstvo će doprineti dekarbonizaciji ekonomije u skladu sa Zelenim dogovorom EU i Zelenom agendom za Zapadni Balkan, u cilju čistijeg transportnog i energetskog sektora, smanjenjem emisija CO2 i postizanjem zelene ekonomije i stvaranjem visokokvalitetnih radnih mesta.

Partnerstvo se zasniva na značajnom potencijalu sirovina Republike Srbije i njenom geografskom položaju u odnosu na EU i rezultiraće ekonomskim rastom Republike Srbije i doprineti poboljšanju položaja za pridruživanje EU.

Partnerstvo će ojačati i proširiti saradnju u oblastima klimatskih promena, održive energije, održivih materijala i novih tehnologija, na način koji će očuvati konkurentnost njihovih ekonomija i minimizirati uticaj na životnu sredinu.

Posebno, održivo proizvedene baterije, kao i stvaranje celokupnog lanca snabdevanja za električna vozila, biće ključni za dekarbonizaciju transportnog i energetskog sektora i smanjenje emisija CO2.

Partnerstvo će dodatno ojačati naše političke odnose i promovisati dugoročni ekonomski rast u Srbiji i EU i doprineti naporima Republike Srbije za pridruživanje EU.

Vlada je usvojila i Zaključak o usvajanju teksta Pisma o namerama o razvoju održivog, integrisanog i konkurentnog ekosistema e-mobilnosti u Republici Srbiji radi podrške njenom dugoročnom ekonomskom rastu i otvaranju visokokvalitetnih radnih mesta.

Članovi Vlade usvojili su Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Savezne Republike Nemačke o Nemačkoj školi u Beogradu, imajući u vidu pozitivna iskustva dosadašnje saradnje, navodi se u saopštenju.

Takođe, na sednici je usvojen Zaključak o obrazovanju Radne grupe za osnovno obrazovanje i vaspitanje i srednje obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih, imajući u vidu da je jedan od prioritetnih zadataka vlade da stvori uslove za uvođenje obaveznosti završetka srednje škole.

Vlada je usvojila i Zaključak o obrazovanju Radne grupe za predškolsko vaspitanje i obrazovanje čiji je zadatak, takođe, da sačini predloge za dalje unapređivanje ovog sistema.

Članovi Vlade usvojili su zaključke kojima se projekti izgradnje graničnih prelaza "Bogojevo" i "Bezdan" između Republike Srbije i Republike Hrvatske utvrđuju kao projekti od posebnog značaja za Republiku Srbiju, koji će doprinositi saobraćajnoj povezanosti naše sa drugim državama.

image