Srbija i Balkan

Počeo Samit o kritičnim sirovinama u Palati Srbija: Učestvuju Vučić i Šolc (VIDEO)

Dvojica lidera prisustvovaće Samitu o strateškim sirovinama
Počeo Samit o kritičnim sirovinama u Palati Srbija: Učestvuju Vučić i Šolc (VIDEO)© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg

U Palati Srbija počeo je Samit o kritičnim sirovinama na kome učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kancelar Savezne Republike Nemačke Olaf Šolc i potpredsednik Evropske komisije i evropski komesar za međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje Maroš Šefčovič.

Na Samitu će, kako je najavljeno, biti potpisan Memorandum o razumevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima.

"Važan radni dan je pred nama, dan koji će umnogome uticati na brojne aspekte budućnosti naše zemlje i koji će dati snažan zamah jačanju odnosa između Srbije i Nemačke. Sa kancelarom Šolcom razgovaraću i o drugim pitanjima od velikog značaja za Srbiju, uveren da ono što radimo danas, postavlja čvrst temelj za budućnost ne samo naših bilateralnih odnosa, već i jačanja saradnje i povezivanja u regionu", napisao je Vučić na Instagramu nakon što je u Palati Srbija dočekao Šolca, koji je sinoć stigao u Beograd.

Vlada Srbije je juče usvojila Zaključak o utvrđivanju osnove za zaključivanje Memoranduma kojim se predviđa pet pravaca delovanja.

"O saradnji na industrijskom nivou, o saradnji u oblasti istraživanja i inovacija, o implementaciji visokih ekoloških, socijalnih i upravljačkih standarda i praksi, o mobilizaciji finansijskih i investicionih instrumenata prema standardima EU i o razvoju ljudskih resursa neophodnih za ostvarivanje svih segmenata ovog partnerstva", saopštila je Vlada Srbije.

image