Hodžaj: Srpski litijum komplikuje odnose "Kosova" sa evropskim partnerima

Evropska automobilska industrija će imati ekskluzivni pristup nalazištima litijuma u ​​Srbiji, a litijum je instrument moći Beograda u odnosu na EU što komplikuje poziciju Prištine, naveo je poslanik Demokratske partije Kosova

Poslanik Demokratske partije Kosova (PDK) Enver Hodžaj rekao je da Srbija dugo koristi strateške odnose sa Rusijom i Kinom kao geopolitički mehanizam u odnosima sa Evropskom unijom.

Hodžaj je ove komentare izneo putem objave na Fejsbuku, komentarišući posetu nemačkog kancelara Olafa Šolca Srbiji, ističući da je ovo faza usložnjavanja odnosa tzv. Kosova sa evropskim zemljama, prenosi "Albanijan post".

"Od danas će koristiti interni instrument: evropska automobilska industrija će imati ekskluzivni pristup nalazištima litijuma u ​​Srbiji, a litijum je instrument njene moći u odnosu na EU. Procenjuje se da će Srbija ovim važnim mineralom za proizvodnju baterija zadovoljiti preko 20 odsto potreba EU", napisao je on.

Hodžaj je konstatovao da je Nemačka među silama na svetskom tržištu kad je reč o proizvodnji baterija, kao i da današnja poseta kancelara Olafa Šolca pokazuje da je Srbija postala od strateškog interesa za njegovu zemlju i EU.

"Niko ne zna sadržaj deklaracije o ciljevima saradnje koja će danas biti potpisana, ali se zna da je ovo nova faza usložnjavanja odnosa Kosova sa evropskim partnerima", dodao je on.

Ko misli drugačije, prema Hodžaju, "greši i grešiće i dalje", jer, kako tvrdi, nije ista situacija kakva je bila do danas.

"Ne očekujem od vlade nikakvo strateško razmišljanje o tome kako da postupi u ovoj situaciji i kako da izbalansira tešku poziciju Kosova, osim da izađe sa lakomislenom reakcijom da je Rusija ucenjivala EU gasom, a da će sada Srbija to da uradi sa litijumom, što je samo naslov vesti, ali ne i strateška akcija", naveo je Hodžaj.