Srbija i Balkan

Dačić: Likvidiran Albanac ubica Krsmanovića, pucao na policiju, planirao bekstvo u BiH (VIDEO)

Pripadnici policije likvidirali su albanskog teroristu Fatona Hajrizija u okolini Loznice, koji je prethodno ispalio devet hica iz UČK pištolja u pravcu pripadnika srpskog MUP-a
Dačić: Likvidiran Albanac ubica Krsmanovića, pucao na policiju, planirao bekstvo u BiH (VIDEO)© Tanjug

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić potvrdio je danas u okolini Loznice da je likvidiran albanski terorista Faton Hajrizi koji je ubio jednog i ranio drugog srpskog policajca.

"Likvidiran je albanski terorista koji je ubio jednog a ranio drugog srpskog policajca. Još jutros smo objavili njegovu fotografiju kako bi ljudi javili MUP-u ako ga vide. To je urodilo plodom. Meštanin susednog mesta ga je video jer mu je tražio vodu. Hajrezi nije znao jezik, a čim je otišao, taj meštanin je prešao kilometar, dva kako bi nam javio", rekao je Dačić u uključenju uživo za RTS.

Dačić je dodao da je policija sve vreme tragala za osumnjičenim i radila intenzivno na ovom slučaju.

"Pokazalo se da jedan združeni udar svih linija rada policije može da da rezultate. Mi ćemo to raditi i ubuduće, ujediniće se pripadnici specijalnih antiterorističkih jedinica, helikopterske jedinice, žandarmerije, Uprave granične policije, saobraćajne policije, kriminalističke jedinice. U ovoj akciji je bilo uključeno oko 400 ljudi" rekao je Dačić.

Albanac se skrivao u blizini reke koju je pokušavao da pređe, dodao je ministar policije.

"On je pucao i ovde. Ispalio je dva hica u policijski automobil, a policajce su spasili panciri i šlemovi koje su nosili. Policija je odgovorila. Pripadnici policije su ga pogodili sa dva hica. Krenuo je da beži i tada su ga sustigli policajci", objasnio je Dačić tok akcije i dodao da je Hajrezi na policiju ispalio ukupno devet metaka.

"On nije imao nameru da se preda, reč je o surovom kriminalcu koji je izvršio šest ubistava. To je međunarodni slučaj, time ne samo da smo rešili pitanje albanskog terorizma na teritoriji Srbije, nego i raznih zemalja u okolini", konstatovao je ministar.

Albanski terorista je imao nameru da pređe u Bosnu i Hercegovinu. Pomagao mu je bračni par iz Srbije i ta dva lica su uhapšena, kao i vozač koji ih je prevozio iz Tutina, podsetio je Dačić.

Ministar je najavio i nova hapšenja svih umešanih u ovaj slučaj.

"Tražićemo od Nemačke da nam isporuči i njegovog brata Artana, koji je takođe osumnjičen za terorizam", otkrio je Dačić.

Kako je objavljeno ranije, kod Hajrezija je pronađeno oružje na kojem je sa jedne strane izrezbaren simbol OVK, dok je na drugoj natpis "naci".

Osumnjičeni Faton Hajrizi je, prema prvim informacijama, pokušao da pređe Drinu i pobegne u BiH, ali u tome nije uspeo pa se sakrio u napušteni fabrički kompleks, gde se godinama unazad kriju migranti iz Preševa, koji čekaju "vezu" za beg preko Drine, objavio je "Informer".

Policiji je navodno, nakon što je MUP Srbije objavio fotografiju osumnjičenog, neko od meštana javio da je osobu sa tim opisom video kod nekadašnje Viskozine crpne stanice. Pripadnici MUP-a su u velikom broju blokirali čitav kraj i Drinsku ulicu i kod broj 21 su likvidirali Albanca, pišu "Večernje novosti".

Pripadnici MUPa su od srede uveče intenzivno tragali za Hajrizijem, osumnjičenim da je 17. jula u večernjim satima u Lipničkom Šoru usmrtio policijskog službenika Nikolu Krsmanovića i ranio policajca Vjekoslava Ilića.

Prethodno je u Bijeljini uhapšen osumnjičeni za transport ubice od Preševa ka Loznici. Kako je tada saopšteno iz MUP-a u saradnji sa Policijom Republike Srpske, uhapšen je Z. R. (1985), za koga se sumnja da je organizovao transport ubice od Preševa ka Loznici. Takođe, u Mladenovcu je uhapšena kao pomagač i njegova supruga I. R.

Dačić posetio ranjenog policajca

Ivica Dačić je u Opštoj bolnici u Loznici obišao Vjekoslava Ilića, policajca koji je povređen u noći u kojoj je Faton Hajrizi pucao i ubio Nikolu Krsmanovića.

"Obišao sam Ilića, koji je u stabilnom stanju i oporavlja se. Srbija ceni i poštuje njegovu požrtvovanost i hrabrost, ali i vrednosti koje nosi svaki srpski policajac, spreman da žrtvuje i sopstveni život kako bi zaštitio svoje građane i državu", rekao je ministar Dačić.

Dodao je da se Ilić, iako ranjen, suprotstavio albanskom teroristi i pokušao da ga spreči da pobegne.

Prema njegovim rečima, Srbija se nalazi pred novim izazovima u kojima svaki policajac može da bude napadnut i zato naša mobilnost mora da bude na najvišem nivou.

Ministar je ponovio da je likvidacija ubice srpskog policajca pokazala da samo združeni udar svih organizacionih jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova daje rezultate i da će takav rad ubuduće biti praksa.

"Nažalost, mi smo izgubili jednog od nas, našeg hrabrog Nikolu i to je bol koju svi nosimo sa sobom. Još jednom izražavam najdublje saučešće Nikolinoj porodici", rekao je ministar i dodao da će svi oni koji se usude da napadnu pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova biti najstrože sankcionisani.

Podsetimo da je za ubistvo policajca Nikole Krsmanovića (1990) i ranjavanje policajca Vjekoslava Ilića (1974) prilikom kontrole vozila na kontrolnom punktu u Lipničkom Šoru, ministar Dačić je rekao da je najverovatnije teroristički akt koji dolazi sa Kosova i Metohije od strane albanskih struktura.  

Policija je odmah uhapsila Mithata Hadžića iz Tutina koji se sumnjiči da je osumnjičenog automobilom tutinskih registracionih oznaka preuzeo u Preševu i vozio u pravcu Loznice.  

Na licu mesta policija je pronašla pasoš izdat od strane privremenih institucija takozvanog Kosova na ime Hajrizi Artan (1991) i nemačku ličnu kartu.

Ministar Dačić tada je istakao da se utvrđuje da li pronađena dokumenta pripadaju osumnjičenom jer postoje sumnje da je koristio lična dokumenta njegovog brata koji je poznat policiji zbog ubistva ruskog vojnika na Kosovu i Metohiji i koji je pobegao iz zatvora 6. jula. 

"To ne može da bude slučajno, to je organizovani napad. Tužilaštvo za organizovani kriminal će ovaj slučaj razmotriti kao teroristički akt lica albanskog porekla, koja dolaze sa Kosova i Metohije i koja su time ostvarila određene ciljeve koji su im zadati", rekao je tada Dačić. 

image