Srbija i Balkan

Vladi Hrvatske predata peticija protiv vraćanja obaveznog vojnog roka

Iz Centra za ekonomsko obrazovanje su zaključili kako vojni rok krši Ustavom zajamčeno pravo na jednakost pred zakonom i ima negativne ekonomske posledice po tržište rada
Vladi Hrvatske predata peticija protiv vraćanja obaveznog vojnog roka© Alen Gurovic/NurPhoto via Getty Images

Centar za ekonomsko obrazovanje (CEO) predao je danas Vladi i Ministarstvu odbrane peticiju protiv vraćanja obaveznog vojnog roka u Hrvatskoj, koju je potpisalo više od 5000 potpisa.

Oni kažu da peticijom zvanično predočavaju ekonomske i pravne argumente protiv politike vraćanja obaveznog vojnog roka. Državna tela su, kažu, sada dužna da pošalju odgovor podnosiocima peticije.

"Ministarstvo odbrane još uvek nije predstavilo celoviti program temeljnog vojnog osposobljavanja. Ipak, detalji o mogućim modelima koji povremeno izlaze iz MORH-a već su pobudili veliki interes javnosti pa tako i građanska udruženja koja je organizirala spomenutu peticiju", naveli su iz CEO-a.

Iskoristili su priliku da skrenu pažnju na izjave određenih delatnika Ministarstva odbrane i članova saborskog Odbora za odbranu koji su tokom gostovanja u medijima predstavili dvostruko duže trajanje civilne službe kao praksu "nekih evropskih zemalja", prisutnu "u većini NATO-a".

"Jedina evropska zemlja koja propisuje dvostruko duže trajanje civilne službe svim vojnim obveznicima koji ulažu prigovor savesti je Belorusija. Republika Hrvatska nije notorna diktatura, ugradila je Evropsku konvenciju o ljudskim pravima u svoj pravni poredak te ne sme preuzeti beloruski model slobode savesti", poručio je izvršni direktor CEO-a Hrvoje Marković.

Napomenuo je da je Finska jedina članica NATO-a i Evropske unije koja malom delu vojnih obveznika nameće dvostruko dužu civilnu službu. Dodao je kako je o tome raspravljala radna grupa poslednje Opšte periodične revizije Veća za ljudska prava UN.

"Pre dve godine, jedna članica je upozorila Finsku da preduzme mere kako bi obezbedila da alternative vojnoj službi nisu kažnjavajuće niti diskriminatorne po svojoj naravi ili trajanju. Taj prigovor istakla je ni manje ni više nego – Hrvatska", upozorio je Marković, prenose hrvatski mediji.

Iz CEO-a su zaključili kako vojni rok krši Ustavom zajamčeno pravo na jednakost pred zakonom i ima negativne ekonomske posledice po tržište rada.

image