Srbija i Balkan

Priština: Ekrem Bajrović osuđen na 12 godina zatvora za navodni ratni zločin

Sudu u Prištini nije važno da li je neko učestvovao u masakru ili spasavao ljude, poručio je advokat osuđenog
Priština: Ekrem Bajrović osuđen na 12 godina zatvora za navodni ratni zločinGetty © Andrew Aitchison

Sud u Prištini proglasio je krivim i osudio državljanina Crne Gore Ekrema Bajrovića na 12 godina zatvora za ratne zločine nad civilnim stanovništvom u Istoku i okolnim selima, u periodu 1998-1999. godine.

Njegov advokat Miloš Delević rekao je za Tanjug da je Bajrović osuđen za navodni ratni zločinu u Starodvoranu iako nijedan od 35 svedoka nije izjavio da ga je video da je učestvovao u ubistvu civila.

"Ali ga je zato par svedoka videlo da je tog dana spasio Ahmeta Eljšanija i još nekoliko ljudi. Nakon današnje presude, može se zaključiti da je specijalno odeljenje Osnovnog suda u Prištini zauzelo stav da je dovoljno da je okrivljeni viđen na mestu događaja naoružan i u uniformi, da bude osuđen na ovakvu drakonsku kaznu. Bez obzira šta je je u tom trenutku radio, makar i spašavao civile", rekao je Delević i najavio podnošenje žalbe na ovakvu presudu.

Bajrović je 1999. godine nakon progona nealbanaca sa Kosmeta doselio u Bar. U minulih 25 godina otkako je napustio rodnu Vitomiricu kod Peći veoma često je odlazio u zavičaj, svestan da nema čega da se plaši jer, kako kažu njegovi ukućani, nije učinio ništa čega bi se stideo, navodi "In4S".

Kako portal navodi Bajrović je na suđenju istakao da oseća "stid" što mora da se brani od optužnice Specijalnog tužilaštva. On je pred sudom kazao da je bio prisutan kritičnog dana, i da je spašavao ljude, ali da ne zna ko je počinio zločine.

Uhapšen je u oktobru 2022. godine u Peći, neposredno nakon što je tamošnjoj lokalnoj policiji prijavio da mu je demolirana kuća u selu Vitomirica.

Prethodno je pokrenuo sudski spor zbog uzurpacije i otimanja njegove imovine.

Prema prištinskom tužilaštvu, on je bio deo srpskih policijskih i vojnih snaga koje su 8. maja 1999. godine ubile 15 albanskih civila u selu Starodvorane.

image