Srbija i Balkan

Vučić o Londonu: Pozivali se na Čerčila, a zaboravljaju kome je na Jalti ostavio istok Evrope

Šolc mi nije postavio pitanje o uvođenju sankcija Rusiji, ali su postavljali drugi, kaže predsednik Srbije
Vučić o Londonu: Pozivali se na Čerčila, a zaboravljaju kome je na Jalti ostavio istok Evrope© TANJUG/ RADE PRELIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je na Samitu Evropske političke zajednice u Londonu iskoristio priliku da razgovara sa 21 političkim liderom.

"Što se tiče samog Samita, kao da ste došli na mesto u kojem svi treba da se hrabre za učešće u ratu", rekao je Vučić dodajući da je bio jako čudan govor Vladimira Zelenskog.

"Neočekivano snažan napad na Orbana, ali Orban nije dobio priliku da odgovori", kaže Vučić.

Kako je rekao, danska premijerka Mete Frederiksen je održala veoma snažan nepomirljiv govor protiv Ruske Federacije da Ukrajina mora da pobedi i nema drugih razgovor.

"Kakvo primirje, kakav mir, Ukrajina mora da pobedi, inače mi ne postojimo. Mislim da je potreban drugačiji pristup, ali pošto vidim da to neće izazvati interes bilo koga, znam koliko sam mali i koliko po vama ne predstavljam tako i toliko značajnu zemlju, odustajem od toga", rekao je Vučić.

Vučić je dodao da neke govore kad čujete, pitate se čemu to vodi.

"Rekao sam Makronu da je interes Srbije mir, samo prekinite rat i mi smo presrećni, to je sve što mogu da kažem u ime Srbije", rekao je on i ukazao na to da su se svi pozivali na reči britanskog premijera Vinstona Čerčila, a zaboravljaju kome je Čerčil na Jalti ostavio istok Evrope.

Šolc mi nije postavio pitanje o uvođenju sankcija Rusiji, ali su postavljali drugi, kaže predsednik Srbije.

"Mi smo našu poziciju postavili dva dana posle početka rata, i dalje držimo istu poziciju. Ponosan sam na našu zemlju. Ja nemam šta loše da kažem o Ukrajini, oni nisu priznali tzv. Kosovo. Pa kada me napadaju zbog sastanaka sa Zelenskim, da kažem tim pametnjakovićima, možete misliti kakav bi loš efekat imalo na nas da Ukrajina prizna Kosovo uz svu zahvalnost Rusiji", kaže Vučić.

Govoreći o američkim izborima, predsednik Srbije je rekao da očekuje da će protivkandidat Trampu biti Kamala Haris, odnosno da će se Bajden povući iz predizborne trke.

Likvidirani Albanac bio podložan uticaju različitih agencija

Vučić je rekao i da je još jedno lice srpske nacionalnosti iz jedne države u regionu pomagalo likvidiranom Albancu, Fatonu Hajriziju, koji je ubio srpskog policajca Nikolu Krsmanovića.

Kako je pojasnio, načelnik BIA iz Loznice je obavestio načelnika policije o kretanju lica osumnjičenog za terorizam i ubistvo policajca, a SAJ je reagovao u skladu sa zakonom i ovlašćenjima.

On je dodao da će istraga pokazati koji su motivi Hajrizija, napominjući da postoji dosta čudnih stvari u slučaju Albanca koji je napao srpske policajce.

"Čudna je i nemačka boravišna dozvola koja je lažna, koja je trebalo da nas navede na pomisao da on ide u Nemačku, ali uopšte nije bio plan da ide u Nemačku. I mnogo stvari je tu pod znakom pitanja, ali nadležni organi neka se time bave", rekao je Vučić.

Vučić je gostujući na televiziji Prva rekao da je ubijeni Albanac bio podložan uticaju različitih agencija i podsetio da je ranije ubio i pripadnika Kfora.

Litijum nije pitanje rude, već promene naše svesti

Govoreći o pitanjima razvoja Srbije, Vučić je rekao da bi voleo da 2027. godine ostavi iza sebe promenjeno stanje svesti i mnogo toga učinjenog i da time može da se ponosi.

"Moj životni cilj je da u naredne tri godine pokušamo da promenimo sve", rekao je on i dodao da bi voleo da do kraja avgusta postavi sve što se tiče povećanja životnog standarda ljudi.

Kazao je i da mu je nemački kancelar Olaf Šolc koji je danas boravio u Srbiji rekao da je bio mrak kada je doputovao u Beograd, ali je kroz prozor hotela i staklo automobila mogao da vidi ogroman napredak i da su svuda dizalice.

"Danas je bio veliki i važan dan za nas. Beograd na vodi je bilo jedno od obećanja, ali je ovo dubinski još mnogo značajniji projekat. To nije pitanje rude, već promene naše svesti, da nam nestane taj gubitnički mentalitet u kojem moramo da kaskamo, već da budemo uvek u vrhu", rekao je on.

Vučić je napomenuo da je imao preko 40 sastanaka povodom litijuma.

"Šolc je bio toliko fer i rekao Čileu izuzetnu stvar koje sam se držao i to sam mu prvo pročitao - tamo gde idemo nije nam cilj da uzmemo i osiromašimo tu zemlju, već da pravimo lanac u toj zemlji", rekao je Vučić.

Kao prvu stvar pred Srbijom istakao je izgradnju fabrike katodnih materija.

"To Kina drži 73 odsto svetskih fabrika, 16 odsto Japan, 9 odsto Koreja i 2 odsto Evropa", rekao je Vučić.

On je istakao da su u pitanju velike količine novca, te da je u pitanju vrednost od 4 odsto BDP-a tokom 2023. godine.

"To bi značilo tako brzi priključak posle vekova zaostajanja za zapadno evropskim zemljama, ako proizvodimo katode i baterije, ne mora niko da nam dovodi nove proizvođače automobila, ja ću", rekao je on.

Najavio je da će sledeće sedmici biti veliki događaj u Kragujevcu, a u naredna dva meseca očekuje da krene serijska proizvodnja.

Dodaje da nijedan ugovor nije potpisan, a da memorandum koji je potpisan danas ne proizvodi druge obaveze.

"Ja sam garancija, kao i Vlada Srbije da ćemo da vodimo računa o narodu", rekao je Vučić po pitanju zaštite životne sredine.

On je, govoreći o odnosima sa Nemačkom, rekao da je mnogo teža stvar od kritika o izbornom procesu usvojena Rezolucija o Srebrenici čiji je pokretač bila Nemačka.

Penzije veće za 10 odsto

Vučić je najavio da se nada da će po novom budžetu penzije biti povećane najmanje za 10 odsto. Najavio je i povećanje plata i minimalaca, ali bez ugrožavanja ekonomske stabilnosti zemlje.

"Bez obzira na to što broju radnih sati ne mogu da se porede sa drugim ljudima, ići ćemo na značajno povećanje primanja u prosvetnom sektoru. Još ne bih da govorim o ciframa", rekao je on.

image