Dobio i pretnje smrću: Ofanziva na Dajkovića zbog najave uklanjanja spomenika Josipu Brozu Titu

Reagovao je i potpredsednik Saveta mladih DPS-a Asmir Pućurica koji je "jučerašnjim političkim konveritima" poručio da se ne "zaleću na temelje crnogorske države jer je u stubu njenog političkog karaktera duboko uzidano ime Josipa Broza Tita"

Predsednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković prijavio je Upravi policije Crne Gore pretnje smrću koje je dobio posle izjave da će u Skupštini Podgorice pokrenuti inicijativu za izmeštanje spomenika Josipu Brozu Titu iz centra glavnog grada Crne Gore. Dajković je u prijavi naveo i ime čoveka koji mu je "uputio psovke uz pretnje da njega i njegovu porodicu treba ′pobit′ zbog najavljene inicijative".

Na inicijativu Dajkovića u međuvremenu reagovao je i crnogorski SUBNOR, Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata, porukom Dajkoviću da "ničija, a posebno njegova neće goreti do zore", da "karavani prolaze", a "Tito i antifašistička Crna Gora ostaju, svoji na svome".

"Nakon oslobođenja i osvježenja, stiglo je na red rušenje spomenika. Velikog vojvodu Mirka, kao nekad vratiti u Moraču, Mauzolej oburdati niz lovćenske litice, a Tita, predlaže neki Dajković, zadužen za vezu sa glasačima pretvoriti u prah i pepeo. Svi sunarodnici, zaboravlja pomenuti predlagač - rušitelj, bili su zadnji put u jednoj državi, koju su pobjedom nad fašizmom i domaćim izdajnicima stvorili Tito i partizani. Tada i više nikada. Zato Dajkoviću, okani se 'ćorava' posla", poručili su iz SUBNOR-a.

Dajković je odgovorio da nije iznenađen saopštenjem SUBNOR-a kojem su se pridružili DPS-u, SDP, SD i drugim pojedincima koji ga "kritikuju, vrijeđaju, a poneki i prijete smrću zbog inicijative kojom je predložio da se ukloni spomenik Josipa Broza Tita iz Podgorice, kao ključnog simbola totalitarnog režima u Crnoj Gori".

"Predstavnici današnjeg SUBNOR-a uglavnom nisu ni bili rođeni tokom bitaka u toku Drugog svjetskog rata, ili su bili đeca, ali su, što bi mladi rekli ′provalili foru′ kako da dođu do para, odnosno donacija na konto tuđe muke i stradanja, jer su oni Drugi svjetski rat viđeli samo u čitankama i lektirama. Ovaj savez mudraca koji decenijama žmuri na sva zlodjela Komunista o kojima je pričao čak i najslavniji među njima – Milovan Đilas, se nije udostojio nijednom riječju da iskritikuje Mila Đukanovića koji je uništio sve fabrike izgrađene u vremenu vlasti Josipa Broza. Štaviše, branili su Mila kao što danas brane Tita", rekao je Dajković.

Dajković je dodao i da je uhapšen jedan Danilovgrađanin, "zbog pretnji smrću upućenih, valjda u želji da odbrani lik i djelo Josipa Broza Tita".

"S tim u vezi, ovim putem upućujem savjet subnorovcima da pođu do uhapšenog da mu ponesu u pritvor banane i sok, jer je zasijao kao pravi komunistički apartčik koji je bio spreman da ubije onoga koji je poprijeko pogledao Titovu sliku, a kamoli Tita. Na kraju, odgovoriću vam u stilu svog đeda koji je bio trinaestojulski ustanik i logoraš iz Mathauzena: Smrt fašizmu", zaključio je Dajković.

Reagovao je i potpredsednik Saveta mladih DPS-a Asmir Pućurica koji je "jučerašnjim političkim konvertitima poručio da se ne zaleću na temelje crnogorske države jer je u stubu njenog političkog karaktera duboko uzidano ime Josipa Broza Tita", kao i da je "veličina njegovog spomenika snažnija od namere revizionista da unište simbole kojima se poklanja čitav moderan svet".