Srbija i Balkan

"Dojče vele": Rat u Pojasu Gaze podstiče radikalizaciju muslimana u BiH i Sandžaku

Ovaj portal navodi da se tokom rata u BiH na bošnjačkoj strani borilo oko 4.000 mudžahedina iz arapskih zemalja, od kojih su mnogi ostali u zemlji nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine
"Dojče vele": Rat u Pojasu Gaze podstiče radikalizaciju muslimana u BiH i Sandžaku© Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov

Rat na Bliskom istoku mogao bi ponovo podstaći radikalizaciju muslimana u BiH, koja je neko vreme bila jedna od evropskih zemalja sa najvećim brojem boraca "Islamske države" po glavi stanovnika, piše "Dojče vele".

Osim u BiH, rat na Bliskom istoku podstiče radikalizaciju muslimana u Sandžaku, dodaje ovaj portal. 

Nekadašnji šef kancelarije fondacije "Konrad Adenauer" u Sarajevu Karsten Dimel piše u analizi za ovu fondaciju da radikalne struje koje su tokom rata došle u BiH sa stranim borcima iz islamskih zemalja nisu nestale i čine temelj političkog islamizma u BiH.

Od kasnih devedesetih godina prošlog veka radikalne grupe su se uz otvorenu podršku Saudijske Arabije etablirale u nekim delovima BiH i Sandžaka, a saudijskim novcem su izgrađene selefijske džamije i ustanove kulture.

Politikolog Vedran Džihić iz Austrijskog instituta za međunarodnu politiku u Beču rekao je da je za "socijalno frustrirane mlade ljude 'Islamska država' postala privlačna tokom rata u Siriji i Iraku, pa su odlazili u te zemlje u džihad".

"Dojče vele" navodi da je BiH tada bila jedna od evropskih zemalja sa najvećim brojem boraca "Islamske države" po glavi stanovnika.

"Ti simpatizeri 'Islamske države' uglavnom su dolazili iz nekoliko dobro nadziranih takozvanih selefijskih sela u BiH", dodaje se u tekstu "Dojče velea".

Radikalne organizacije i dalje postoje, iako je Saudijska Arabija verovatno smanjila svoju finansijsku podršku, ali sada ulogu igraju i novi faktori.

"Dojče vele" navodi da je napad na čuvara izraelske Ambasade u Beogradu 29. juna podstakao strah da bi moglo doći do novog talasa radikalizacije muslimana koji podstiče aktuelni rat na Bliskom istoku.

Podseća se da je napadač na izraelsku Ambasadu u Beogradu srpski konvertit, radikalizovan unutar tih grupa, a zadnja adresa mu je bila u Novom Pazaru.

Stručnjak za Balkan u američkoj organizaciji "Gulf stejt analitiks" Đorđo Kafiero rekao je da rat u Pojasu Gaze danas više nego bilo koji drugi sukob u svetu doprinosi radikalizaciji mladih muslimana.

On je naveo da je do sada bilo malo uticaja rata u Pojasu Gaze na Balkan, ali da što duže traje situacija u Gazi to više raste rizik.

Da trenutni događaji na Bliskom istoku doprinose novom talasu radikalizacije smatra i politikolog Džihić.

On ističe da muslimani na zapadnom Balkanu rat u Gazi doživljavaju kao "svetski sukob protiv muslimana" i smatraju da "Zapad oplakuje mrtvu decu u Ukrajini, a o Gazi ćuti", što dovodi do buđenja antizapadnih osećanja i antisemitizma.

"Dojče vele" piše da većina muslimana u BiH i Sandžaku odbacuje ekstremne tendencije kao zloupotrebu njihove religije, kao i da se Islamska zajednica Srbije jasno distancirala od terorističkog napada u Beogradu.

image