Srbija i Balkan

Crna Gora pola godine čeka rezultate popisa: Propada tender za tenderom

I dok se čekaju rezultati četvrtog tendera za softver, ostaje neizvesno da li će posle četvrtog biti i peti, šesti ili sedmi tender. Nezvanični podaci koje su mediji u Crnoj Gori objavili govore da većina građana u ovoj državi, oko 56 odsto, govori srpskim jezikom
Crna Gora pola godine čeka rezultate popisa: Propada tender za tenderom© ATA images

Uprava za statistiku Crne Gore, Monstat, trebalo bi tokom ove sedmice da saopšti rezultate četvrtog po redu tendera za nabavku softvera za kontrolu rezultata popisa koji je u ovoj državi završen u decembru prošle godine. Bez ovog softvera, kako je ranije dogovoreno sporazumom vlasti i opozicije, ne mogu biti objavljeni najvažniji rezultati popisa, podaci o naciji, veri, jeziku kojim građani ove države govore.

"Rok za dostavljanje ponude na tenderu za nabavku softvera koji će građani koristiti za kontrolu svojih podataka o etničko-kulturološkim karakteristikama prikupljenim popisom stanovništva, domaćinstava i stanova je istekao i u toku su ostale procedure koje nalaže Zakon o javnim nabavkama. Shodno tome, postupak još nije završen", rečeno je pre par dana "Vijestima" u Upravi za statistiku.

Četvrti tender za nabavku pomenutog softvera raspisan je 1. jula ove godine, prethodni, treći, 19. juna. Tri prethodna tendera, međutim, završeni su bez rezultata, prvi jer nije dostavljena ni jedna ponuda, na drugom bila je jedna ponuda, ali sa neispravnom pratećom dokumentacijom. Treći tender propao je jer, opet, nije bilo nijedne ponude. U međuvremenu, Monstat je vrednost ponude povećao sa 20.000 na 30.250 evra sa PDV-om jer je procenjeno da su IT kompanije nezainteresovane zbog male vrednosti nabavke.

Ono što, barem za sada, nije jasno šta će se dogoditi ako i ovaj, treći po redu tender propadne, da li će slediti peti, šesti, sedmi i da li bi takav eventualni sled događaja i do kada odložio objavljivanje rezultata popisa koje ovdašnja javnost za pažnjom očekuje.

Isto pitanje Monstatu je do sada postavljeno više puta, pre par dana i iz redakcije "Vijesti", a u odgovoru je navedeno da ova institucija "ne kasni sa zakonom definisanim aktivnostima u vezi sa objavom podataka popisa".

Prema saopštenju Monstata, članom 30. Zakona o popisu predviđeno je da konačni rezultati budu objavljeni prema godišnjem planu zvanične statistike i kalendaru objavljivanja statističkih podataka, odnosno u drugoj polovini 2024. godine, posle unosa, obrade i kontrole podataka.

Inače, prema uslovima tendera, traži se softversko rešenje za kontrolu unesenih podataka koji će "omogućiti licu koje se popisuje da proveri svoje identitetske podatke koji su prikupljeni tokom procesa popisa stanovništva", "čime bi se onemogućile eventualne zloupotrebe i navodna neobjektivnost popisivača prilikom sprovođenja popisa".

Podaci o ukupnom broju stanovnika u Crnoj Gori objavljeni su početkom godine i tada je najavljeno da će ostali podaci, posebno oni o nacionalnoj, verskoj pripadnosti, jeziku kojim građani govore, biti objavljeni u drugoj polovini godine.

Softver za kontrolu bez kog, po zakonu usvojenom početkom godine, nema objavljivanja podataka o veri, naciji, jeziku, trebalo je da bude raspisan još u januaru ali je tada problem bio što je komisija za sprovođenje tendera bila nekompletna. Naime, iz redova opozicije tada je imenovan član komisije, ali je on ubrzo podneo ostavku.

I dok se čekaju rezultati četvrtog tendera za softver, a ostaje neizvesno da li će posle četvrtog biti i peti, šesti ili sedmi tender. Nezvanični podaci koje su mediji u Crnoj Gori objavili govore da većina građana u ovoj državi, oko 56 odsto, govori srpskim jezikom, da se na decembarskom popisu 36 odsto građana izjasnilo kao Srbi, a da je nacionalnih Crnogoraca par procenta više. Po ovim podacima crnogorskim jezikom u Crnoj Gori govori oko 28 posto stanovnika.

Sagovornici RT Balkan iz Podgorice tvrde da je upravo u ovim podacima "kvaka" zašto se sa objavom rezultata popisa, posebno od snaga starog režima, ovoliko odugovlači.

image