Srbija i Balkan

Petronijević: Počinje "raspakivanje" Kristijana Šmita

Advokat Petronijević je rekao da je "raspakivanje" postalo noćna mora za Šmita, Tužilaštvo, Sud BiH i američkog ambasadora u Sarajevu Majkla Marfija
Petronijević: Počinje "raspakivanje" Kristijana Šmita© ATA images

Član advokatskog tima predsednika Republike Srpske Goran Petronijević najavio je da pred Sudom BiH sledi "raspakivanje" Kristijana Šmita i da se nada da će do kraja ove godine o njegovom statusu raspravljati i Savet bezbednosti UN.

Petronijević je istakao da je u javnosti otvoreno pitanje međunarodno-pravnog statusa Šmita i da više ne postoji nijedna dilema da on krši međunarodno pravo i da to vodi ka krivičnoj odgovornosti, jer to radi svesno.

"Takva vrsta kršenja međunarodnog prava mora da se nađe na sednici Saveta bezbednosti UN", rekao je za "Večernje novosti" Petronijević, koji je deo advokatskog tima predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, kome se u Sarajevu sudi za navodno nepoštovanje Šmitovih odluka.

On je naveo da će na sledećem, ali i na svim ostalim ročištima u procesu protiv predsednika Republike Srpske pred Sudom BiH u Sarajevu biti prezentovani dokazi da Šmit nije izabran po predviđenoj proceduri i da će kroz iznošenje dokaza biti objašnjeno da Šmit ne može da nameće zakone, što uporno radi.

Prema procedurama, zakone donosi parlament BiH, a Šmit ima takozvana bonska ovlašćenja, kojima može da preti sankcijama, ucenjuje političare da donesu određene propise, ali ne može da napiše zakon i objavi ga na svojoj internet stranici i očekuje primenu.

Petronijević je rekao da je "raspakivanje" postalo noćna mora za Šmita, Tužilaštvo, Sud BiH i američkog ambasadora u Sarajevu Majkla Marfija.

Ukazao je da je suđenje Dodiku dovelo do toga da i cela međunarodna zajednica sada priča o nelegalnim potezima nelegalnog i nelegitimnog visokog predstavnika.

On je rekao da će se, zbog svih nelegitimnih poteza Šmita, njime pozabaviti i Njemačka, jer se sve češće iz ove zemlje raspituju o njegovoj delovanju jer i tamo vide da je reč o kršenju međunarodnog prava

Takođe je ukazao i da se Sud i Tužilaštvo BiH, kad god se na ročištu pomene Šmit, sklupčaju kao jež.

"Ovaj proces je apsolutna greška i ubeđen sam da bi Šmit i razni njegovi sateliti, poput pravosuđa BiH i američke Ambasade sada najviše voleli da do njega nije ni došlo", ocenio je Petronijević i dodao Sud BiH toliko želi da zaštiti Šmita da sebi "zabija autogolove na svakim ročištu".

Podsetio je da je sudija Sena Uzunović na poslednjem ročištu zloupotrebila dokument Ministarstva spoljnih poslova, koji je stigao u sud "ispod žita", a ne zvanično, gde ovo ministarstvo daje legitimitet Šmitu, čime preuzima ingerencije Saveta bezbednosti UN.

image