Srbija i Balkan

Šef diplomatije Ukrajine u poseti Kini od 23. do 26. jula

Kijev je saopštio da će glavna tema razgovora biti moguća uloga Kine u postizanju "stabilnog i pravednog mira", piše "Politiko"
Šef diplomatije Ukrajine u poseti Kini od 23. do 26. jula© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba posetiće Kinu od 23. do 26. jula, saopštila je danas portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning.

Kuleba će posetiti Kinu na poziv člana Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i ministra inostranih poslova Vang Jia, prenosi Sinhua.

Kako piše "Politiko", Kijev je saopštio da će glavna tema razgovora biti moguća uloga Kine u postizanju "stabilnog i pravednog mira".

Podsetimo, Kina nije učestvovala na mirovnoj konferenciji o Ukrajini održanoj u junu u Švajcarskoj jer, kako je saopšteno tada u Pekingu, smatra da u pregovorima treba da učestvuju obe strane, a Rusija nije bila pozvana na tu konferenciju.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je tada okrivio Kinu da pokušava da "upropasti" samit o ukrajinskom sukobu u Švajcarskoj

Kina je u februaru 2023. godine, na godišnjicu početka sukoba Rusije i
Ukrajine, objavila dokument od 12 tačaka u kojem je detaljno iznela svoj stav o tom ratu i pozvala na mirovne pregovore.

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je u aprilu ove godine, na sastanku sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Pekingu, da je predložio četiri principa kako bi se sprečilo da se ukrajinska kriza otme kontroli i da bi mir što pre bio ponovo uspostavljen.

"Prvo, prioritet bi trebalo da bude podrška miru i stabilnosti, uzdržavanje od traženja sebičnih ciljeva. Drugo, trebalo bi da smirimo situaciju i da ne dodajemo ulje na vatru. Treće, neophodno je da stvorimo uslove za obnovu mira i da se suzdržimo od daljeg zaoštravanja tenzija. Četvrto, treba da smanjimo negativan uticaj na svetsku ekonomiju i da se suzdržimo od podrivanja stabilnosti globalne industrije i lanaca nabavke", rekao je tada Si Đinping.

image