Srbija i Balkan

Razbijena špijunska mreža: NATO članici odavali tajne iz "Krušika"

Sumnja ide u pravcu Severne Makedonije
Razbijena špijunska mreža: NATO članici odavali tajne iz "Krušika"© ATA images

U akciji Bezbednosno-informativne agencije, Vojno-bezbednosne agencije, Ministarstva unutrašnjih poslova i Višeg javnog tužilaštva u Valjevu, razbijena je špijunska grupa koja je duži vremenski period odavala vojne i druge poverljive podatke stranoj državi iz valjevskog "Krušika".

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo špijunaža, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Valjevu u zajedničkoj akciji BIA i VBA, a u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u ovom gradu, uhapsili su M. O. (1987), D. L. (1960) i D. M. (1961) - svo troje iz Valjeva.

Osumnjičeni su bivši i sadašnji inženjeri u Holding kompaniji "Krušik" iz Valjeva, koji su navedeno krivično delo izvršili na taj način što su neovlašćeno iznosili poverljivu poslovno-tehničku dokumentaciju iz ove kompanije i ustupali je inostranoj organizaciji, a na štetu bezbednosnih, odbrambenih, vojnih i drugih interesa, kao i slabljenje moći Republike Srbije, navodi se u saopštenju MUP-a.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Valjevu, osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni tužiocu, dodaje se u saopštenju.

Kako saznaju beogradski mediji, tokom današnjeg pretresa stanova trojice inženjera u Valjevu, koji su sumnjiče da su u dužem vremenskom periodu stranoj državi odavali vojne tajne iz fabrike namenske industrije "Krušik", zaplenjen je veliki broj dokumenata, mobilni telefoni, laptopovi, hard diskovi, fleš memorije, ali i izvesna količina novca za koji se pretpostavlja da je nagrada za špijunske aktivnosti – saznaju nezvanično "Novosti".

Osumnjičeni su D. M. (1961), bivši inženjer Krušika, L.D. (1960) i M.O. (1987), honorarni inženjeri u Krušiku.

Kako prenose izvori "Večernjih novosti", u domu osumnjičenog D. M. kome je uručeno rešenje o policijskom zadržavanju od 48 sati, pronađeno je više od 10.000 evra i oko 20.000 dinara u gotovini i taj iznos mu je privremeno oduzet.

Takođe, zaplenjen je i ugovor o njegovom angažovanju kod inostrane firme "ATS Group" koja se bavi proizvodnjom naoružanja i vojne opreme.

"Kurir" javlja da postoje osnovi sumnje da su u toku 2024. kontinuirano ostvarivali kontakte sa državljanima Severne Makedonije, zaposlenima u kompaniji "ATS Grup" koja je deo sektora tamošnje namenske industrije i odavali im tajne podatke.

Na sajtu "ATS grupe" istaknut je i bord savetnika, među kojima su penzionisani general američkih marinaca Džejms L. Džons, "visoko nagrađivani" general-potpukovnik američke vojske u penziji Majkl D. Barbero, penzionisani oficir britanske vojske "sa velikim znanjem i iskustvom u predviđanju i rešavanju složenih geopolitičkih pitanja" Ser Ričard Barons, kao i američki specijalni agent Džon DeVito.

image