Srbija i Balkan

Vučić obišao radove na obilaznici oko Kragujevca i provozao se "fijat grande pandom"

Kragujevčani će za dve i po godine imati obilaznicu, rekao je predsednik Srbije koji je obišao i fabriku za buduću proizvodnju električnih vozila "Stelantis" oceniviši da su snovi postali stvarnost
Vučić obišao radove na obilaznici oko Kragujevca i provozao se "fijat grande pandom"© FOTO TANJUG/ NEBOJŠA RAUS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obilazi radove na izgradnji severne obilaznice oko Kragujevca, koja treba da spoji Kra­gu­je­vac s Mo­rav­skim ko­ri­do­rom i auto-pu­tem "Mi­loš Ve­li­ki".

U obilasku su i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak i direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić.

Obilazeći teren, Vučić je rekao da će biti izgubljeno pet-šest meseci samo zato što projekat eksproprijacije nije završen.

"Ovo je prioritet, ovo nam Kragujevac podiže u svakom smislu. Moraćemo sa gornje strane da povežemo na Koridor 11", rekao je Vučić.

On je istakao da se izgubi oko 15-20 minuta ako se ide kroz centar Kragujevca, što će izgradnjom obilaznice biti izbegnuto.

"Nema više kamiona, ne smeta ljudima u Kragujevcu, ne haba se put, zagađenje je mnogo manje. Radimo sve nove stvari, od stadiona, to će biti potpuno novi grad. To je važno i za Gornji Milanovac, Knić", istakao je Vučić.

Dodao je i da će Kragujevčani za dve i po godine imati obilaznicu.

Br­za sa­o­bra­ćaj­ni­ca, du­ži­ne 22 ki­lo­me­tra, projektovana je za brzine do 100 kilometara na čas. Projektom severne obilaznice se stiču uslovi za izmeštanje tranzitnog saobraćaja iz gradskog jezgra Kragujevca, poboljšanje uslova sa aspekta životne sredine, kao i brže povezivanje tranzitnih tokova na pravcu državni put prvog A reda br. A1 (E-75) petlja Batočina, preko Kragujevca do državnog puta prvog A reda br. A5 (E-761) u Mrčajevcima.

Država u saobraćajnicu ulaže oko 266 miliona evra.

Kompletna obilaznica, za čiju će izgradnju biti utrošeno 194.000 kamiona zemlje, imaće 25 objekata, mostova, nadvožnjaka, podvožnjaka i pet petlji.

Odgovarajući na pitanja novinara o pisanju pojedinih portala iz BiH da Beograd tvrdi da se iz ove zemlje vodi medijski rat protiv Srbije, Vučić je rekao da je to neosnovano i da žele da Srbiju uvuku u sukob, da bi Amerikanci i NATO, kako je rekao, reagovali protiv naše zemlje.

"Oni vode hajku, hoće nas da uvuku u sukob da bi Amerikanci i ostali reagovali protiv nas, da bi NATO reagovao protiv nas. To je suština svega. Hoće da okrenu Amerikance, Nemce, Engleze i sve ostale, da opet budu vojno protiv nas i da oni ispadnu veliki pobednici. Cele igra je samo u tome", rekao je Vučić.

On je poručio da Srbija izbegava svaku vrstu provokacije i da se bavi napretkom zemlje.

Predsednik Srbije je nakon obilaska radova na obilaznici, prisustvovao u Kragujevcu svečanosti povodom inauguracije novih proizvodnih linija za buduću proizvodnju električnih vozila u modernizovanoj fabrici "Stelantis". Vučića je dočekao izvršni direktor kompanije "Stelantis" Karlos Tavareš, kao i predstavnici kompanije koji su mu pokazali novi model električnog vozila.

Njemu je predstavljen model "fijat grande panda", kojim se i provozao do upravne zgrade u fabričkom krugu.

"Snovi su postali stvarnost, hvala vam na posvećenom radu. Ne mogu da vam objasnim koliko smo srećni. Veliki je dan za Srbiju i Šumadiju. Ovo će biti velika stvar za naš BDP. Osećam da će ovo biti sjajan i uspešan model", rekao je Vučić.

Na svečanosti povodom početka proizvodnje novog električnog automobila, izvršni direktor kompanije "Stelantis" Karlos Tavareš rekao je da je kompanija nedavno prošla kroz težak period, ali da su bili jedni uz druge, "Stelantis", predstavnici vlade, sindikata.

"Dve godine kasnije proslavljamo činjenicu da ćemo uraditi ono što smo tada rekli da ćemo uraditi. Došli smo do prekretnice, do proizvodnje 'grande pande'. Doneti prvi Fijatov električni automobil je nešto ozbiljno, to znači sticati nova znanja, ali je to i svetlija budućnost. Fijat je brend broj jedan Stelantisa, a imamo ih preko 13", rekao je Tavareš.

On je istakao i da je kompanija spremna za tržišnu borbu sa kineskim proizvođačima električnih automobila, koji su "brutalnoj ofanzivi" kako je naveo i koje mnoge evropske zemlje zovu da otvore fabrike kod njih.

Obraćajući se na svečanosti, predsednik Vučić rekao je da je danas veliki dan za našu zemlju.

"Srećni smo što smo svi zajedno ovde uspeli. Imali smo teške razgovore pre dve godine ovde u Kragujevcu, a sada predstavljajući ovaj automobil, pripremamo se za neki sledeći automobil. Ako se ne potrudimo oko ovog modela, nećemo imati sledeću priliku, a hoćemo da imamo proizvodnju decenijama ovde u Kragujevcu. Naša bitka za neki sledeći 'grande fijat' je već krenula", izjavio je Vučić.

Kasnimo sa postavljanjem električnih stanica za punjače, a za pet godina će u Evropi biti samo električnih automobila i mi ćemo ići na električne automobile i moramo sebe da menjamo, istakao je Vučić.

"Da naučimo da idemo u susret promenama, a ne da budemo poslednji koji će se prilagoditi promenama", dodao je on.

Vučić je podsetio da je država dala subvencije za ovu fabriku, ali dodao i da će samo zbog proizvodnje koja je najavljena danas doći do rasta BDP-a, a svaki građanin će imati oko dva odsto veću platu samo zbog ovoga što radi ova fabrika ovde, kako je istakao.

"U naredne dve- tri godine borićemo se da ispunimo sve uslove, da dočekamo i sledeći električni automobil i leteći taksi 'Stelantisov' i da počnemo razgovore o električnim punjačima", najavio je Vučić.  

image