Mediji: Tzv. Kosovo u UN, Vučiću nekoliko nedelja da se izjasni

Prema novoj verziji, zauzvrat bi bila osnovana Zajednica srpskih opština, ali sa manjim nadležnostima, javlja "Danas"

U novoj verziji francusko-nemačkog predloga za rešenje kosovskog pitanja nalaze se sledeći principi: "Kosovo" dobija međunarodnopravnu prepoznatljivost, odnosno članstvo u Savetu Evrope, što je sigurno, kao i članstvo u Ujedinjenim nacijama, dok Srbija dobija Zajednicu srpskih opština, saznaje "Danas" iz diplomatskih krugova.

Javnosti je sadržaj ovog dokumenta ostao nedostupan, osim informacija od čelnika Evropske unije da je on uručen predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju.

Diplomatski izvori "Danasa" tvrde da je izvesno da u tom dokumentu nema "nagrade" u vidu punopravnog članstva u EU, ali da izvesno ima dodatnog novca, fondova i takozvanih "puševa".

Takođe, u francusko-nemačkom predlogu prvobitna zamisao formiranja Zajednice srpskih opština je izmenjena, tako da ona neće imati ovlašćenja koja su predviđena Briselskim sporazumom.

Kako navodi "Danas", Aleksandar Vučić ima samo nekoliko nedelja da se izjasni o ovom predlogu.

Kurti je nedavno izjavio da bi sporazum Beograda i Prištine koji, kako je naveo, podseća na onaj koji su sklopile dve Nemačke 1972. godine, trebalo bi da omogući integraciju tzv. Kosova u međunarodne institucije, uključujući i Ujedinjene nacije.

On je danas u Beču najavio da će "Kosovo" još tokom ovog meseca podneti zahtev Briselu za članstvo u EU.

Francusko-nemački predlog rešenja kosovskog pitanja doživeo je već tri verzije u javnosti, a da Beograd i Priština nisu ni započeli pregovore na osnovu tog dokumenta.