Srbija i Balkan

Dodik: Republika Srpska će istrajati da Rusiji ne uvede sankcije

Za uključenost Evrope u sukob u Ukrajini, Dodik je rekao da je sve počelo "isporukom ćebadi, a završilo se isporukom raketa"
Dodik: Republika Srpska će istrajati da Rusiji ne uvede sankcije© Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je poručio da će Republika Srpska istrajati u tome da Ruskoj Federaciji ne budu uvedene sankcije, i istakao da bi u suprotnom Srpska izgubila i obraz i velikog prijatelja.

"Izgubili bismo i obraz i tradicionalno prijateljstvo. Ukoliko bi se pridružili sankcijama, od Zapada bi Srpska dobila ekspanziju pritisaka i zahteva prema ovom prostoru s ciljem da nas izbrišu", rekao je Dodik za Jutarnji program RTRS.

Predsednik Republike Srpske, je ukazao da u Savetu bezbednosti od stalnih članica "imamo dva prijatelja - Rusiju i Kinu".

Govoreći o globalnoj situaciji, Dodik je istakao da je svet u neredu i da ništa nije isto kao što pamtimo.

"Ne kažem da je to bilo dobro, ali ovo nije dobro. Ti stalni pritisci u svetu gde se dešavaju sukobi, determinišu se i na to kako mi radimo", kaže Dodik.

Za uključenost Evrope u sukob u Ukrajini, Dodik je rekao da se to odražava na ovaj prostor.

"Sve je počelo isporukom ćebadi, a završilo se isporukom raketa", naveo je predsednik Republike Srpske.

Zato, ističe, "mi moramo da razumemo suštinu tog sukoba koja je bitna", a to je činjenica da je Rusija upozoravala da se ne dozvoli ulazak Ukrajine u NATO. Pa, dodao je, i sama činjenica da je Merkelova priznala da je Minski sporazum bio "skrivalica", govori kakva je bila njihova namera.

"Oni imaju aspiraciju prema mineralima kojima Rusija raspolaže. Zapad nema sirovina. Zato oni moraju da se šire prema Istoku i to datira još od Napoleona. Tu ništa nije nejasno, ali se prave namere skrivaju, pa se od nas traži da uvodimo sankcije Rusiji, a mi kažemo - ne", jasan je Dodik.

Podsetivši na dešavanja iz 90-tih, Dodik je istakao da je Kosmet bio samo poligon za vežbu za ovo što se sada dešava.

"Na nama su vežbali i pripremali se za Rusiju. Tih devedesetih su nama samo uvežbavali, a krajnji cilj im je bio Rusija. Nećemo uvoditi sankcije Rusiji, ne smemo da izgubimo ni obraz ni tradicionalno prijateljstvo. To je politički proces i u njemu ne smemo da gubimo tradicionalne prijatelje", kazao je Dodik.

Osvrnuvši se na to što mu prebacuju da je nekada bio blizak američkoj administraciji, Dodik to ne poriče i ističe da je još davno, dok je studirao političke nauke u Beogradu, od mnogo umnijih glava naučio da, "ako neprijatelja ne možeš da pobediš, pokušaj da mu se približiš".

"Moj primarni cilj je da očuvam važnost Srpske", poručio je Dodik.

image