Srbija i Balkan

Položen kamen temeljac za fabriku Ariston u Nišu: Već 2025. izvoz vredan 240 miliona evra (VIDEO)

Ovo je velika i važna kompanija za Niš, poručio je predsednik Srbije
Položen kamen temeljac za fabriku Ariston u Nišu: Već 2025. izvoz vredan 240 miliona evra (VIDEO)© TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ/ nr

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas u industrijskoj zoni sever u Nišu, gde prisustvuje polaganju kamena temeljca za izgradnju nove fabrike kompanije Ariston, da je to sa rukovodstvom kompanije dogovorio na Ekonomskom forumu u Davosu 2023. godine, a da sada počinje gradnja i da će već 2025. fabrika imati izvoz vredan 240 miliona evra.

On je kazao da će u novoj fabrici biti zaposleno 300 ljudi

"Mi smo se sreli u Davosu u januaru 2023. godine i obavili razgovor, oni su imali mali pogon u Svilajncu od 2,5 miliona evra. I onda smo dogovorili da dođu", rekao je Vučić.

On je naveo da će se tu praviti najpoznatije pumpe za grejanje, kao i da će širiti svoj asortiman.

"Ovo je velika i važna kompanija za Niš. Otvorili smo osam fabrika, još dve treba da otvorimo - "Palfinger" i "Ariston" sad, ali "Ariston" je posebno ime. Ariston ima prihode od tri milijarde evra na godišnjem nivou, oko 10.700 zaposlenih ljudi. Njihovih proizvoda imate na tržištu od 150 zemalja. To je velika italijanska kompanija. Ja sam srećan i zahvalan sam porodici, zahvalan sam svima iz Italije koji su tu odluku doneli. Zahvalan sam ambasadoru Goriju", rekao je Vučić.

Naveo je da je u Nišu zaposleno 21.670 ljudi više nego 2012. godine i ocenio da to jasno pokazuje koliko su se stvari promenile i koliko su sada drugačije.

"Ova zona izgleda odlično i ona je put u budućnost", naglasio je Vučić.

Dodao je da je lokacija izvanredna, jer je blizu koridora, kargoa, i predstavnicima "Aristona" poručio da veruje da će postići izvanredne rezultate.

Predsednik je naveo da će budžet Niša biti povećan sa oko 90 miliona evra na 170 do 180 miliona, ali da je i to malo.

"Sve dok budžet Niša ne bude pola milijarde moraćemo mnogo da radimo, kako bi se to ubrzalo i promenilo. Ovo je najbolji put i najbolji način da to uspemo", naglasio je Vučić.

Luka Gori, ambasador Italije u Srbiji, je istakao da mu je veoma drago što je danas u Nišu.

"Hvala za ovu priliku danas. Ovo treba posmatrati i u svetlu razvoja bilateralnih odnosa Srbije i Italije. Dogovoreno je da se do kraja godine održi bilateralni samit. Mi smo do sada organizovali tri ekonomska foruma. Srbija je jedina zemlja sa kojom Italija ima tri biznis foruma u godinu i po dana. Beograd je postao prvo mesto, van EU, gde Italija ima tako artikulisan sistem", rekao je Gori.

Prisutnima se obratio i predsednik kompanije "Ariston grup" Paulo Merloni.

"'Ariston grup' je među liderima. Danas radimo u 40 zemalja. Evropa je naš dom, ali radimo i u Severnoj Americi, Aziji. U Srbiji smo izgradili 2019. godine prvu fabriku u Svilajncu. Ona je bila ključna u našem tržištu nabavke komponenata. Mi smo od samog početka imali veliku podršku i dobru saradnju sa vlastima u Srbiji, posebna zahvalnost predsedniku Vučiću. Danas možemo da proslavimo još jedno veliko dostignuće za nas. Mi ostajemo verni našim osnovnim vrednostima. Naš cilj je da zajedno rastemo", naveo je Merloni.

Vučić, ambasador Italije Luka Gori i presednik Ariston grupe Paulo Merloni su položili tzv. vremenske kapsule u kamen temeljac.

image